Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Klara Bergström, Stora Blåsjön

Klara Bergström, född Fredriksson, Stora Blåsjön, avled den 18 april 2020, 94 år gammal. Hon efterlämnar en kär sonhustru och tre barnbarn med familjer. Minnesstund kommer senare att hållas i Ankarede kapell.

Klara växte upp i Stora Blåsjön som äldst av sju syskon. Pappa Abel byggde en gård åt sin växande familj. Den stod inflyttningsklar 1934. Klara ville inte under byggtiden bo med familjen i den tillfälliga bostaden, den så kallade fjöskammaren som fanns i anslutning till ladugården. Hon valde att bo kvar hos mormor och morfar i den gård hon var född. Sommaren då hon var fem år var hon hos sin moster i Lepikkmon.

Som 17-åring började hon arbeta på Konsum i Jormvattnet. Klara var tidigt politiskt intresserad, ett arv från pappa Abel. Hon var några år ordförande i Frostvikens hembygdsförening.

Hon träffade sin Mårten, de gifte sig och flyttade hem till Stora Blåsjön 1947. Här byggde de sitt hus, fick två pojkar, Karl-Martin och Rainer.

Klara arbetade som bespisningsvärdinna i skolan i Blåsjön fram till sin pensionering 1990. Här var hon samtidigt under några år textilslöjdlärarinna och gick kurser i textilslöjd, sömnad och vävning. I mitten på 1970-talet fick skolungdomar komma och väva sina hembygdsdräkter hos Klara. Senare var vi även många vuxna i byn som vävde och sydde våra hembygdsdräkter under Klaras ledning.

1979 startade hon en vävstuga, först hos en granne, senare i byns gamla Roteskola. Den vävstugan är fortfarande mycket aktiv.

Sorger drabbade henne. Tidigt, redan 1968 blev hon änka. Några år senare träffade hon en ny livskamrat, Sven Persson. Även han dog för henne. Båda hennes söner har också avlidit, Karl-Martin 2004 och Rainer 2018. Han lämnade tre döttrar efter sig.

Som ett starkt stöd under alla år, fram till sin död, har hon haft Lotta, Karl-Martins änka.

Klara sörjes av systern Ulla, bröderna Carl och Ville, sonhustrun Lotta, syskonbarn, barnbarn och övrig släkt och vänner.

Svägerskan Gunnel Fredriksson