Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Knut Johansson, Uppsala

Knut Johansson var född och uppvuxen i Östersund.

När jag fick meddelandet att min tidigare kollega och vän från Kristinehamnstiden, Knut Johansson, avlidit den 19 november kom minnen fram från den tid vi arbetade tillsammans (1957-1964) som lärare vid Kristinehamns praktiska skola (KPS).

När jag kom till KPS som 23-årig, nyexaminerad ingenjör så fanns Knut där. Han var redan etablerad, hade bil och flickvän, Irene, som senare blev hans hustru.

Jag förstod snart att Knut var en mycket bra och uppskattad lärare, väl förankrad i verkligheten efter sina studier vid Socialinstitutet i Stockholm (numera Stockholms högskola). Knut och jag var unga och kom med nya tankar och friskt blod till KPS. Ett exempel på detta är att vi införde en Du-reform på skolan redan 1957, tio år före Bror Rexed som 1967 införde sin välkända Du-reform.

Att få arbeta tillsammans med en så positiv och kunnig person som Knut liksom den goda stämning som rådde vid KPS bidrog till att mina minnen från Kristinehamn och KPS är synnerligen ljusa.

Utöver sitt arbete som lärare så spred Knut alltid en god stämning kring både sin person och till exempel som ledare vid elevaftnar och andra sammankomster där han bland annat stod för uppskattad dragspelsunderhållning.

Som kursföreståndare för den Socialkamerala kursen hade han stor betydelse och förståelse för den tidens behov av utbildning för kommunala tjänstemän. Att han var en kunnig och inspirerande pedagog intygar min fru Gudrun, som var elev i SK-kursen 1959-60. Kursen ansågs vara ett bra komplement till dåvarande Socialinstitutet. Många är de elever som haft denna utbildning som grund för såväl kvalificerat arbete inom kommunal förvaltning som för vidare utbildningar och som känner tacksamhet för Knuts lärargärning.

Jag kommer alltid att minnas Knut som en av mina bästa vänner.

Gunnar Nilsson