Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kristina ”Geja” Söderberg, Trusta Rödön

Kristina ”Geja” Söderberg, född Persson, föddes den 28 april 1922 i Talmansgården i Tullus. Hon växte upp som yngst i en syskonskara på tre.

Efter studier på bland annat Hållands folkhögskola, som just startat sin verksamhet, och på läroverket Spyken i Lund, gick hon lärarutbildningen i Umeå. Som nyutexaminerad lärare fick hon tjänst i Mörsil och därefter i Rödön.

Det var i Rödöns kyrkokör Kristina träffade sin Albert, bonde i Trusta. De gifte sig och fick fem barn: Elisabeth, Maria, Lasse, Märit och Ingrid. Vi fick en kärleksfull och trygg uppväxt, där vi också fick lära oss att vara med i arbetet. Tillsammans drev de gården i Trusta med bland annat mjölkkor och potatisodling.

Efter att ha varit hemma med barnen återgick hon till läraryrket. Under många år fram till pensioneringen var hon lärare i Ytterån.

Familjen och hushållet på gården samt undervisningen tog det mesta av hennes tid, men när Geja fick en stund över gav hon sig gärna ut i skidspåret eller bärskogen. Fjällturer uppskattade hon mycket. Åttioårsdagen firades med skidåkning med barn och barnbarn i Storulvån. För Rödöborna var Gejas spänstiga figur lätt igenkännlig då hon gick på sina dagliga långpromenader långt upp i åldrarna.

Geja var alltid omtänksam och månade om att alla skulle ha det bra. Sin egen person satte hon i andra hand. Hon hade lätt till skratt, i hennes famn fanns plats för alla som behövde en kram. Hon var energisk och flink i allt hon gjorde men satt också gärna och njöt på trappen av sitt hus när det var soligt.

För oss barn och barnbarn var hon en samlande kraft.

Hon fattas oss men kommer alltid att finns kvar i vårt minne.

Barnen med familjer