Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Evensson, Mörsil

En solig och varm höstdag lämnade min make och vår far oss i en ålder av 84 år.

Annons

Kurt växte upp i Ocke, Mörsil, tillsammans med tre syskon. I yngre år åkte han gärna med bröder och vänner till motortävlingar på Gelleråsen, Mantorp och Anderstorp.

Han började tidigt jobba inom skogsnäringen, bland annat med flottning och senare vid Äggfors pappersmassafabrik där han först hade en tjänst vid förrådet och senare som kamrer på kontoret. Vid pingst 1957 gifte sig Kurt med Kerstin Hedman från Litsänget i Mörsil och tillsammans fick de barnen Christer, Maria och Magnus.

När fabriken i Äggfors lades ner vid julen 1970 fick han arbete vid Norrskogs regionkontor i Östersund, där han jobbade fram till pensionen 1995. Arbetet vid Norrskog innebar dagliga kontakter med skogsägare och han hade ett stort kontaktnät bland föreningens medlemmar.

Under hela livet har Kurt trivts som bäst i skog och mark. Hjortronplockning i Anariset eller vandring runt Semlaådalens trakter med fäbodvallar och tjärnar har alltid varit populära sysselsättningar.

Hembygdens bästa och dess historia värnade han särskilt om. Kurt var aktiv i flera föreningar i Mörsil men det största engagemanget fanns i Mörsils hembygdsförening. Under många år sålde han medlemskort och han var gärna med i arbetet runt hembygdsgården Römmen.

Olika former av träarbeten och snickrande gav både bygden och familjen olika alster såsom bord och bänkar samt otaliga fågelholkar. När barnbarnen föddes gladdes han av olika aktiviteter tillsammans med dem och hittade på flera konstruktioner som de kunde leka med.

Efter pensioneringen kom Kurt på tanken att sätta upp skyltar vid torp, tjärnar, gårdar och andra platser som fanns namngivna i Mörsils socken. Skyltarna fräste han i trä hemma i källaren och målade dem i grönt och gult. Totalt sattes mer än 250 skyltar upp, en del många kilometer från väg. Som ett erkännande för detta fick han 1997 Åre kommuns kulturpris.

I hembygdsföreningens namn arbetade han fokuserat med att dokumentera olika historiska personer, platser och händelser. Inte minst genom att låna fotografier, samtala med äldre personer och sammanställa detta till föreningens arkiv. Många foton kopierades också till Jamtlis bildbank.

Kurt var också engagerad i Kretsloppshuset och olika insatser runt husets tillkomst och föreningens verksamhet. Han blev medlem 1997 och var aktiv så länge orken medgav.

De sista åren blev han alltmer begränsad av sjukdom och fick vård i hemmet av makan Kerstin med ett enastående stöd av kommunens hemtjänstpersonal.

Familjen