Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Nylander, Gävle

Verket är allt, och äran intet.

Raderna är ur en av världens mest betydelsefulla teaterpjäser: Goethes Faust. Men orden skulle också kunna stå som en devis för Kurt Nylander. Noga med att alltid stå i bakgrunden, men i realiteten ständigt axlande ansvar i verkets centrum. Kurt kände teaterns beståndsdelar in i minsta detalj, och han sörjde för att allt, in i minsta lilla handgrepp fick nog med resurser och kärleksfull omsorg.

För allmänheten var han producenten, ekonomichefen, teaterchefen som varit med från den dagen Folkteatern grundades 1982, till denna sommars början då han hastigt gick bort. 

För oss var han en vän, han var en del av en utsträckt familj. Han var ett ankare i ett ibland nog så stormigt livshav.

Under ett arbetsliv, för några av oss ett helt liv, har vi delat teaterns metaforer och repliker. Efter Kurts bortgång smälter dessa samman till en märklig, men alldeles sann sång. 

Nu vänder sig Amledo mot oss och frågar Att vara eller icke?

Indras dotter nynnar ur Ett Drömspel att Det är synd om människorna!

Den Underbare Trollkarlen från Oz sjunger påminnande om att man kan gå under stjärnorna, och känna att allt kan vara illusion. 

Det sista Kurt gjorde i livet var att lägga grunden till ännu en teaterberättelse: 

Faust, av Johann Wolfgang von Goethe.

Verket är allt, och äran intet.

Peter Oskarson

Gunilla Kindstrand

Gro Oskarson Kindstrand

Love Oskarson Kindstrand

Marcus Hellsten

Jan Mark

Anita Marcus