Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars-Anders Jonsson

Skärmflygspiloten och mäklaren Lars-Anders Jonsson från Offerdal och Frösön omkom den 15 december 2017 efter en olycka under en tävling i Porterville, Sydafrika. Lars-Anders blev 43 år och sörjs närmast av sina föräldrar Rune och Gunnel Jonsson, sin bror Krister Jonsson, sin syster Ann-Margreth Hammar samt flera syskonbarn och övrig släkt.

Sedan 2013 arbetare Lars-Anders som mäklare på LRF konsult i Östersund och sålde gårdar och skogsfastigheter. Mellan 2011 och 2013 arbetade han på Svensk fastighetsförmedling i Östersund och dessförinnan på Fastighetsbyrån i Åre mellan 2008 och 2011. Lars-Anders tog mäklarexamen 2008 vid högskolan i Gävle.

Innan Lars-Anders påbörjade sin mäklarutbildning bodde han i Åre för att kunna flyga så mycket som möjligt. Han försörjde sig då som tandempilot på Skysport, pistör på Skistar i Åre samt körde taxi på kvällar och helger.

Lars-Anders älskade skärmflygning. Han var en mycket skicklig pilot och ett föredöme för många inom skärmflygsporten. Han utmanades av att se hur långt det gick att flyga från Åreskutan och flög till Ytterhogdal i söder, Hoting i norr, Steinkjer i väster och Ramsele i öster. Många är de som fått ett oväntat besök när han landade efter en långflygning. En gång fick en ungdomskamrat i Skålan oväntat besök när han landande på dennes gård.

De senaste åren slog han flera svenska rekord i distansflygning samt genomförde flera fantastiska tävlingsprestationer. Under tävlingen i Sydafrika flög Lars-Anders sitt allra bästa och slogs om pallplacering med flygare från hela världen.

Förutom att flyga långt och tävla gillade Lars-Anders att flyga tandem med passagerare, något som han med glädje fortsatte att göra efter han flyttat till Frösön och börjat sitt arbete som mäklare. Många är de jämtar och turister som har flugit med Lars-Anders över Åredalen. Skärmflygningen tog honom över hela världen i såväl tävlingar och som tandempilot. För att försörja sig på flygningen arbetade Lars-Anders sommaren 2000/2001 som tandempilot i Queenstown, Nya Zeeland.

Lars-Anders var inte bara en skicklig skärmflygpilot, utan även en entusiastisk dansare och duktig på piano. Lars-Anders hade gehör och gillade att spela klassisk musik. En av favoriterna var Robert Wells Rhapsody of rock. Han var medlem Östersunds bugg- och rock’nroll-klubb och var ofta ute på dans.

Lars-Anders var även intresserad av att främja kamratskap, få ökad kännedom om samhällslivet samt ett engagerat meningsutbyte. Han var medlem i den internationella herrföreningen Round table.

För att lära sig tyska flyttade Lars-Anders till Innsbruck, Österrike under 1998-1999. Även Alperna lockade för skärmflygningens skull. Lars-Anders tjänstgjorde under 1996 som FN-soldat i Bosnien. Värnplikten genomfördes 1995 som elledningssignalist på A 4 i Östersund. 1994 tog Lars-Anders studenten från 4-årigt tekniskt gymnasium på Wargentinsskolan i Östersund.

Genom Lars-Anders engagemang inom skärmflyg, dans, arbetet som mäklare och herrföreningen var hans umgängeskrets stor och han sörjs av många vänner här hemma i Jämtland, Sverige och världen.

För familjen genom Ann-Margreth och Krister