Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars Lundberg, Östersund

Lars var född och uppvuxen i Stockholm. Han var äldst av barnen i familjen och hade två yngre systrar.

Åren 1941-1944 genomgick han sin officersutbildning och blev så småningom örlogskapten. På 60-talet arbetade han vid Karlskrona örlogsskolor, några år som kompanichef och några år som CR skol (Chef för rekrytskola.)

De sista 12 åren, innan pensioneringen 1982, var han anställd vid dåvarande Milostaben i Östersund och då på sjöoperativavdelningen. Lars hade dessutom en specialtjänst som sjömätare. Som sjömätare tjänstgjorde han under sex halvårssäsonger varav tre som fartygschef. Under 70-talet var Lars också en flitig ledare av navigationskurser för båtförarbevis och skepparexamen.

1955 gifte sig Lars med Ingrid f. Sundblad. Med henne fick han två döttrar. Med tiden fick han också fyra barnbarn och tre barnbarnsbarn. Som person var han uppskattad för sina sociala, generösa och omtänksamma egenskaper.

Lars var en hängiven naturvän och friluftsmänniska. Han var till exempel i sina yngre år en uppskattad färdledare i Turistföreningen. En del av sina semestrar under 50- och 60-talen använde han till att leda skidfärder i fjällen.

Redan som ung skolgrabb blev Lars intresserad av svamp och detta intresse behöll han genom livet. 1977 bildade han Östersunds mykologiska förening tillsammans med hustru Ingrid och andra eldsjälar. Lars blev dess ordförande de följande 20 åren. Under årens lopp blev det många svamputflykter och svamputställningar. Lars skrev också en del artiklar i botaniska tidskrifter, deltog i matprogram, och ledde svampkurser.

Under en 10-årsperiod samarbetade Lars med Länsstyrelsens naturvårdsenhet och hjälpte till med artbestämningar och svampinventeringar. Som kuriosa kan nämnas att Lars fick sitt namn införlivat med artlistan över Sveriges storsvampar, då han 1995 fann en ej tidigare namngiven tofsskivling. Namnet på svampen blev Pholiota lundberii. År 2017 tilldelades Lars guldkniven för sina mykologiska insatser inom Jämtlands län.

Lars var mycket nöjd med det liv han hade levt. De sista åren skrev han ner en del av sina livsupplevelser. Han skrev bland annat: ”Min älskade Ingrid! Jag tänker ofta på det fina och omväxlande liv vi haft tillsammans under 65 år. Livet med dig blev liksom en mosaik av underbara upplevelser och händelser som ibland kunde utvecklas till små äventyr.”

Lars lämnar nu ett mycket stort tomrum efter sig. Vi kommer alltid att bära med oss honom i våra hjärtan.

Döttrarna Birgitta och Karin