Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars Lundberg, Östersund

Vår vän och föreningsmedlem Lars Lundberg har somnat in drygt ett år efter sin hustru Ingrid. De var båda med som initiativtagare till att bilda en svampförening i Jämtland 1977, den fick namnet Östersunds Mykologiska Förening, ÖMF.

Lars blev naturligtvis ordförande i den första styrelsen och var det fram till 1997. Han fortsatte att vara aktiv styrelsemedlem fram till år 2009, men även därefter har hans kunskap och engagemang varit av stor betydelse för föreningen. Lars hade sedan barnsben inspirerats av den kände mykologen Nils Suber i Stockholm och efter att Lars och Ingrid, som delade hans svampintresse, flyttat till Östersund 1970 hade Lars fortsatt kontakt med Nils Suber.

Under åren i Östersund har Lars Lundbergs svampintresse tagit en stor del av hans tid i anspråk, både innan föreningens bildande, under de 20 år som han var ordförande i föreningen och även därefter. Många är de svampinventeringar han gjort i Jämtlands län och mycket av den kunskap som nu finns om svamparnas utbredning i vårt län har vi bland andra Lars att tacka för. I samband med Sveriges Mykologiska Förenings mykologihelg i mars 2017 tilldelades Lars Lundberg årets ”Guldkniv” för förtjänstfulla insatser för svensk mykologi.

Utöver alla de kurser och utflykter som han varit ledare för så kunde man alltid komma hem till Lars och Ingrid med de svampar man behövde hjälp med att bestämma. Både Ingrid och Lars var länge med på utflykter och resor och deltog i föreningens svamputställningar på olika sätt tills för endast några få år sedan.

Efter Ingrids död flyttade Lars till ett äldreboende där han trivdes mycket bra och fortsatte att på sitt sätt vara aktiv och sprida svampkunskap, bland annat tog han initiativ till en liten svamputställning vid boendet vilken genomfördes utomhus i augusti 2020, med hjälp av ett par ÖMF-medlemmar. När han inte kunde komma till svamputställningen fick svamputställningen komma till honom!

Saknaden kommer att vara stor bland de medlemmar i föreningen som lärt känna honom.

För Östersunds Mykologiska Förening

Karin Kellström