Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lars Sillrén, Östersund

Storsjöyrans grundare Lars Sillrén har hastigt avlidit 67 år gammal. Han efterlämnar sin älskade livskamrat Ing-Marie, barnen Pontus och Sofie samt barnbarnet Leo.

Lars Sillrén kom från lite men åstadkom mycket. Han växte upp i Erikslund under enkla förhållanden med en ensamstående mamma, den fackligt engagerade metallarbetaren Anna Sillrén.

Under gymnasietiden arrangerade han fester som en del av Elevkåren på John Eriksonskolan, redan då med flera som skulle komma att utgöra Yrangänget. På 1970-talet lämnade Lasse Östersund för arbete som Elevförbundets förbundssekreterare i Stockholm. En politiskt radikal tid som lade grunden till hans starka övertygelser.

Som naturbegåvad stilist var journalistiken länge hans huvudsakliga yrke. Han var en självlärd tidningsman som under åren på Länstidningen var med och vände dess upplagor till att passera konkurrenten Östersunds-Posten.

Men Lars Sillréns stora avtryck som yrkesman var hans livsverk, festivalen Storsjöyran som han efter hemflytten till Jämtland startade tillsammans med ett kompisgäng 1983. Festivalen växte från lokalt initiativ till nationell angelägenhet och har gästats av allt från Kraftwerk och Iggy Pop till Lady Gaga och Bryan Adams. I en maktcentraliserad bransch står Storsjöyran efter snart 40 år fast som en oberoende, inflytelserik aktör.

Han var också med och utvecklade konceptet Republiken Jämtland, en drömplats som under festivalen uppstår varje sommar. Där värderingar som jämlikhet, jämställdhet och rättvisa firas. Det årliga presidenttalet på Stortorget är något så unikt som en manifestation där 20 000 människor hurrar till ett tal bestående av lika delar humor och humanism. Ofta med texter från Lasses vassa penna.

Lars Sillrén ledde Storsjöyran från starten 1983 till i dag. Han framhöll alltid laget framför jaget. En avgörande del i Storsjöyrans långa liv var hans förmåga att lyfta andra och skapa en känsla av gemenskap. Men lika sant är att det var just Sillens intelligens, envishet, integritet och stora hjärta som gjorde Storsjöyran till vad den är. Yrans själ var hans.

Han var en given ledargestalt som många såg till för stöd, råd och inspiration. På senare år var han en avgörande aktör i att bygga upp musikbranschorganisationen Svensk Live och hans insatser som kulturpolitisk strateg har haft stor betydelse för hela den svenska musikscenen.

Lars Sillrén var mycket. Den intellektuelle arbetargrabben. Den självlärde. Den slagfärdige. Den varme. Den arge. Den kompetente. Den stridbare. Den jobbige. Den analytiske. Den medkännande. Den vänfaste. Stilisten. Gourmanden. Resenären. Visionären. Ledaren.

Men framför allt annat var han pappa, vän och livskamrat.

Pontus Sillrén