Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lennart Strömberg, Frösön

Pappa Lennart kom som liten pojke till familjen Borg i Häljesund, där mor Karin och de tre sönerna kom att bli hans familj. Gården med de resliga tallarna och med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen var den plats som han i hela livet kallade för ”den fineste plassen på jorla”

Efter skolgången var det på sågen i Arvesund som han fick den första kontakten med arbetslivet, erfarenheter som han senare skrev ner på jämtska när han började summera sitt arbetsliv för oss och andra att ta del av i Minnesbanken.

Yrkeslivet fortsatte sedan på mjölkbilen i Arvesund innan han fick anställning som busschaufför på Hammarnärbussen, ett arbete som kom att definiera honom som n´Buss-Lennart för många som bodde och verkade längs sträckan från yttersta Hammarnäset och in till Östersund.

På den tiden var en busschaufför även den som skötte mycket av service och logistik för landsbygden. Varor av alla de slag fraktades med bussen, det kunde vara Ville-limpa från bageriet i Trångsviken, starkvaror till väntande längs vägen på lördagsturen och dagstidningen som svingades framför bussen om abonnenten bodde på ”fel” sida av vägen.

Han tog så småningom över busslinjen som han drev inte bara med linjetrafik utan även med beställningsverksamhet som tog de grön-gula bussarna på nya äventyr som han gärna berättade om. Företaget såldes senare vidare och han arbetade på Jämtlandsbuss fram till sin pensionering.

I slutet av femtiotalet var han även chaufför under FN-tjänstgöring i Gaza. Som en av länets FN-veteraner var han med om att starta Z-bataljonen, en kamratförening som han värdesatte mycket.

Pappa överträffade ofta oss i det yngre gardet med sin allmänbildning, kunnig och intresserad som han var inom många olika områden som idrott, natur, historia och geografi.

Efter ett långt och innehållsrikt liv slutade han sina dagar på Västerviks äldreboende på Frösön kort före sin 91-årsdag.

Barnen