Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lilian Sjöberg, Klövsjö

Vår älskade Lilian somnade in söndagen den 15 mars efter ett långt och strävsamt liv.

Lilian Byström föddes och växte upp i Stensån, en liten by mellan Ytterhogdal och Kölsillre, tillsammans med sin mor, morbror och mormor.

I tonåren började hon jobba i Bloms affär i Överturingen. Därefter blev det jobb på Jönssons affär i Ytterhogdal. Även i Klövsjö var det affärsjobb, mest på Bromées, ända in på 70-talet.

Att dansa var ett stort nöje för henne och det var vid ett sådant tillfälle hon träffade Jan Jansson, som hon senare flyttade tillsammans med i Klövsjö. De gifte sig och fick två barn, sonen Bernt född -56 och dottern Märit född -65.

Svärföräldrarna bedrev jordbruk och 1960 började Lilian att vara butös åt dem i Johankölen.

1968 övertog Jan och Lilian fastigheten och hon fick vara sin egen butös.

Några år senare tog de namnet Sjöberg.

På fäbodvallen lärde hon sig att göra ost och smör, koka grynost och messmör. Det blev drygt 40 år i buan. I många år tog Lilian emot besökande på vallen. De fick se hur man tillverkade olika fäbodprodukter och kunde köpa kaffe och äkta frasvåfflor.

Fast det var ett tungt arbete så tyckte Lilian att det var årets höjdpunkt när det var dags för buföring.

Runt Johankölen fanns det bra hjortronmarker, något som uppskattades rejält.

De produkter som tillverkades i buan såldes på Jamtli julmarknad. 22 år i rad var hon där.

Handarbete och korsord var några av tidsfördriven. Åtskilliga är de trasmattor och trasmattslöpare som Lilian framställt.

I december 2012 drabbades Lilian av en olycka som gjorde att hon så småningom blev rullstolsburen. Från 2014 bodde hon växelvis på Bergsgården och hemma. Fast krafterna avtog var hon ändå glad och positiv, mycket tålmodig och klagade aldrig.

Familjen och djuren betydde mycket för henne.

Lilian lämnade oss med många fina minnen och saknaden efter henne är stor.

Familjen