Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Lisa Engblad, Krokom

Lisa Engblad, Säter, Krokom, har gått ur tiden 96 år gammal.

Hon föddes på en anrik gård i Tullus i Näskotts socken. Lisa fick tidigt delta i allehanda göromål så som det var vanligt på en bondgård på den tiden. Efter vanlig skolgång gick hon på Rösta Hushållsskola i Ås för att ytterligare förkovra sig. År 1945 gifte Lisa sig med Einar Engblad och de förvärvade därefter en lantbruksfastighet nära Krokoms samhälle.

Lisa hade mycket god hand med alla sina djur och skötte dem med mycken värme och omtanke. Hon var mycket strävsam och ägnade det mesta av sin tid åt sysslorna på gården. 1992 gick hennes make bort men hon fortsatte att driva gården ytterligare med hjälp av goda grannar och släktingar. Ladugården skötte Lisa själv, men minskade successivt sin besättning. Dock behöll hon några kor till dess att hon var över 80 år.

Lisa var fortfarande vid sin höga ålder intresserad av sin omgivning. Dagstidningen läste hon varje dag och tittade även på TV. Det gav henne god insikt om vad som rörde sig i samhället. Hon hade ett gott minne och det mesta kunde man diskutera med henne. Vi var många som besökte henne då och då för att få en pratstund. Tyvärr fick Lisa inga egna barn, men hon intresserade sig mycket för oss syskonbarn och våra barn och barnbarn som hon alla kunde namnen på.

Trots sin höga ålder bodde Lisa ensam kvar på gården fram till sin död. De senaste åren fick hon dock hjälp av hemtjänsten främst med leverans av mat. Hjälp med dagligvaruinköpen fick Lisa av släktingar, men hon skötte själv de dagliga göromålen i hemmet, trots att hon på senare år var tvungen att använda rollator för att förflytta sig.

Vi är tacksamma att vi fått ha henne kvar i så många år och fått möjlighet att prata om både dåtid och nutid över en kopp kaffe och oftast hembakta kakor. Det kommer att kännas vemodigt att inte längre kunna titta in och hälsa på henne.

Per-Olov Trollsås