Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Maivor Rehnsbo Mats, Aspås

Vår mor, Maivor Rehnsbo Mats, avled efter en tids sjukdom den 4 oktober. Hon blev 81 år.

Mamma föddes som första barnet till makarna Olle och Tilda Rehnsbo år 1937 i Rensbodarna, Krokoms kommun. Familjen flyttade till Skyffelmyra när skolgången började med folkskolan i Aspås. Maivor var 13 år när familjen flyttade till Krokom. Tidiga intressen var friluftsliv och idrott, bland annat gymnastik och handboll. Familjen besökte ofta sommarstugan i Näversjön på ledig tid. Utbildningar genomfördes vid Malungs folkhögskola 1955-1957 och sjuksköterskeskolan 1958-1961 i Östersund.

År 1958 träffade hon vår far Sten Svensson. De bosatte sig i Åre efter deras vigsel 1961. Vi tre barn föddes och 1966 flyttade familjen till Östersund där mamma började arbetade som sjuksköterska på lasarettet. Hon valde att vidareutbilda sig till vårdlärare och fick en anställning på Arnjotskolan, ett gymnasium för utbildning av undersköterskor. Inom skolan var hon kvar fram till sin pension, då som studierektor och slutligen som rektor för verksamheten.

År 1983 träffade mamma sin nuvarande make Rune Mats och de gifte sig i Vikens kapell i Gäddede. De har under sitt äktenskap bott och verkat i Rensbodarna och Stugun; Eriksberg. De skrev och satte upp krönikespelet Gyrdh bodakarl i samverkan med Sörsidans byalag i Stugun. Mamma engagerade sig inom olika lokala föreningar som bland annat Aksel Lindström-sällskapet, Näversjöns byalag och hembygdsföreningen i Aspås. Hon var också en kreativ och engagerad person som deltog i bland annat Skrivande kvinnor och årliga träffar med sina kursare från sjuksköterskeskolan.

Mammas stora intressen var barn, barnbarn, matlagning, friluftsliv, konst, odling och handarbete. Hemmet var en viktig plats som alltid kändes välkomnande och dörren stod öppen. Hennes kokkonst var uppskattad av alla och som vi har försökt att efterlikna den.

Viktiga platser för mamma var Rensbodarna, H-tjärna, Näversjön och Kjoland. I övrigt tog hon sina fjällvandringar på skidor vilka återkom årligen till olika platser inom fjällvärlden, där Sylarna var ett återkommande besöksmål. Vi barn fick vara ute på fjäll-, fiske- och idrottsliga äventyr redan från småbarnsåren. Vi har många och oförglömliga minnen under våra och våra barns liv tillsammans med mamma.

Maivor var en sann och trogen vän. Hon höll kontakt med väninnor och övrig släkt tills sjukdomen satte stopp. Men hennes vänner och släktingar besökte mamma ända in mot slutet av hennes livstid. Hon var en lojal livskamrat till sin make Rune. De delade allt och var alltid redo att bidra med hjälpande händer var de än behövdes.

Mamma lämnar efter sig sin make, sina barn och barnbarn som samlats för att ta farväl av sin maka, mor, svärmor, momma och farmor. Tomrummet är stort, sorgen och saknaden är stor.

Familjen genom barnen Anna, Sara och Henrik