Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Manne Fjell

Manne Fjell, Föllinge avled efter en tids kortare sjukdom den 14 maj 2014 en ålder av 90 år. Manne lämnar barn, barnbarn, barnbarnsbarn, släktingar och vänner i stor sorg och saknad.

Manne föddes vid Lövsjökvarn, där pappa Emil var mjölnare. När Manne var 5 år fick pappa Emil tjänsten som maskinist vid Näsaforsens kraftverk. Hela familjen med fem barn flyttade med båt längs älven mitt i värsta vårfloden ner till Forsen. Till skolan, som låg i Föllinge, 5 km bort, cyklade eller åkte Manne skidor tillsammans med sina syskon.

Manne växte in i arbetet i och kring kraftverket, vikarierade vid Långforsens kraftverk och fyllde ut tiden med timmerhuggning på vintern och flottningsarbete på våren. På vägarna blev Manne känd för sina stora motorcyklar bland annat SuperX:et.

Manne gifter sig 1964 med Maggie och fick två söner. De bodde kvar vid Näsaforsen där nu Manne tagit över hela ansvaret efter Emils pensionering. När gamla kraftverket revs 1974 köpte och flyttade familjen till Berget i Föllinge. Här fick Manne nyttja sina stora skogskunskaper på egen skog.

Mannes stora intresse var antikviteter och särskilt gamla lodbössor. Hans samling av antika vapen var förnämlig. Även i bygdens historia och gamla allmogesaker hade Manne djupa kunskaper och ett stort intresse.

Mannes hjärta var stort och varmt. Hans hem stod alltid öppet för dem som behövde hans stöd och hjälp. Undertecknad systerson till Manne kan intyga detta. Jag växte upp tillsammans med Manne hos mormor Märta och morfar Emil. Manne tog väl hand om mig och blev min verkliga Pappa med stort P och vi fick en mycket djup relation.

Med stor fascination har jag lyssnat på Mannes alla fantastiska äventyr från hans uppväxt, lumpen, arbetslivet, skogarna, flottningen och den vanliga vardagen. Han hade en fantastisk förmåga att trollbinda sin omgivning med sin berättarkonst

Saknaden efter Manne är tung. Vi saknar den omsorg han visade oss både unga och gamla. Han glömde ingen. Vi kommer att minnas honom med stor kärlek och tacksamhet.

Greger