Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Marie Frantz, Gällnäskrogen, Åsarna

Min maka och vår mor, Marie Frantz, har efter en kort tids sjukdom lämnat oss i stor sorg och saknad.

Annons

Marie föddes på Högalids sjukhus i Stockholm, dit hennes mor, Ethel Frantz, hade flyttat. Maries uppväxt skedde dock till största delen på Gällnäskrogen, hos mormor Hanna Frantz.

Marie gick i grundskolan i Åsarna och Svenstavik. Hon tog studentexamen på John Ericssonskolan i Östersund.

Hon sommarjobbade i Stockholm några år, bland annat hos Stockholms elverk.

Som 20-åring fick Marie en kontorstjänst hos Bergs kommun, en arbetsgivare som hon förblev trogen livet ut. Under senare år har Marie varit sekreterare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och skött de administrativa uppgifterna inför, under och efter sammanträdena. Hon var väl insatt i de formregler, som gäller för dessa kommunala organ och har genom sin långa erfarenhet hjälpt såväl folkvalda som tjänstemän tillrätta i den kommunala byråkratin.

Jag, Lars, träffade Marie år 1975 och vi blev ett par 1980. Vi hade då byggt oss ett litet hus på Gällnäskrogen, på den fastighet Maries mormor, Hanna, ägde.

Vår familj utökades år 1991 med Tony och några år senare, 1994, fick vi Jens.

Marie balanserade på ett skickligt sätt avvägningen mellan en krävande tjänst hos kommunen och rollen som maka och mor.

Vårt andningshål under många år av hårt arbete har varit vår fastighet i Ljungdalen, dit vi drog så snart vi hade möjlighet. Här umgicks vi med goda vänner och kunde njuta av vårvinterns behag i fjällen.

Marie var vetgirig, hade lätt för att lära och hade gott minne. I samband med utlandsresor hade Marie inför resan alltid läst på om landets och platsens olika sevärdheter och kultur. Hon hade stort intresse för gammal kultur och för olika länders politiska inriktning och regimer. Det mångåriga arbetet med formella frågor hos kommunen bidrog givetvis till detta intresse.

I den saknad vi idag känner finner vi tröst i minnet av fin samvaro under perioder av ledighet, bland annat tar vi ur minnet gärna fram en fantastiskt fin bilsemester i Skottland för fem-sex år sedan. Vackert landskap, bra väder och trevliga värdshus bidrog till att vi hade fina veckor, som stärkte banden inom familjen.

Familjen