Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Marja Eriksson, Brunflo

Vår älskade mamma somnade in lugnt och stilla den 6 januari.
Hon blev 86 år.

Hon föddes i Itä-Karttula i Finland och blev storasyster till tre bröder som kom efter mamma så hon fick tidigt lära sig att ta ansvar och hjälpa till med alla sysslor på den lilla gården som hon växte upp på. I november 1949 kom hon ensam till Överammer, fick arbete på kafé där och började lära sig svenska. Hennes plan var att fortsätta till England för att lära sig engelska och sedan vidare till en morbror som hade emigrerat till Amerika.

Livet blir inte alltid som planerat, för i Överammer träffade hon vår pappa Thorsten Eriksson och där blev hon kvar. De gifte sig 1952 och samma år föddes första dottern Margareta och 1955 byggde de sitt hus och nästa dotter Anja föddes samma år.

Mamma lärde sig snabbt svenska och alla sa att hon pratade bättre Ragundamål än de som var födda i kommunen.

Så småningom utökades barnaskaran 1961 med sonen Lennart och 1963 kom lillasyster Kicki så det var nog fullt upp med att sköta om oss och hemmet.

Varje sommar åkte vi till momma och ukki i Finland, många gånger slitsamt för mamma men helt underbart för oss barn som naturligtvis också fick lära oss det finska språket.

Eftersom att jobbet i skogen för pappa blev mindre så började han jobba på Vinetta och då gick flyttlasset först till Östersund och så småningom till Brunflo.

Vinetta blev också mammas arbetsplats 1971 och efter bara ett halvår där blev hon invald i klubbstyrelsen och så småningom ordförande och även i förbundsstyrelsen. Fackliga arbetet var något helt nytt för henne men hon var en riktig kämpe och många var de strider som hon redde ut på Vinetta, och efter några år blev hon också bas för hela Norrlands avdelning i Beklädnadsarbetarförbundet, ett arbete som innebar många resor och uppdrag men hon trivdes verkligen med sitt arbete och livet.

Ett uppdrag som hon ofta berättade om var när hon fick ersätta kungen och inviga utställningen Kvinnomöda och skaparglädje på Jämtlands läns museum. Kvinnors arbete med tyger och garner låg henne varmt om hjärtat hela livet och hon var själv en duktig sömmerska som har sytt upp både brudklänningar och balklänningar och strumpor stickade hon till hela släkten.

Tyvärr så drabbades mamma av reumatiskt sjukdom som gjorde att hon tvingades sluta med sina fackliga uppdrag, istället blev hon engagerad i kommunpolitiken som hon fortsatte med till sin pensionering.

I mitten på sjuttiotalet åkte mamma och pappa på sin första utlandsresa och det blev starten på deras resor till värmen, och så småningom blev Turkiet deras tredje hemland som mamma fortsatte att åka till även efter pappas för tidiga bortgång 1999. Mamma Marja som hon kallades på deras speciella restaurang Star Emel tog alltid så väl hand om henne när hon var där ensam.

Under 70-talet började barnbarnen att komma, elva stycken blev det och sjutton barnbarnsbarn, det berättade hon gärna och ofta, de var hennes stolthet och hon ville alltid veta att det var bra med alla hennes ättlingar. Stugan i Trångsviken var mammas och pappas andningshål efter långa arbetsveckor och många gånger så kom ett telefonsamtal på fredag och en fråga om de kunde få låna med sig några barnbarn under helgen, så alla barnbarnen har många roliga minnen från stugan som verkligen var en speciell plats för oss alla.

Eftersom mammas hälsa försämrades de sista åren så fick hon hjälp av hemtjänsten och på dagverksamheten Storsjö Strand där hon verkligen trivdes. Det sista året blev Slåttergården hennes hem och under tiden där pratade hon ofta om pappa och hon var även mycket trött så en dag somnade hon bara lugnt och stilla efter ett långt och rikt liv som vi ättlingar har fått dela med henne.

Vi kommer att sakna dig väldigt mycket kära mamma.

Margareta, Anja, Lennart, Kicki

Alla barnbarn och barnbarnsbarnen