Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Märtha Hemmingsson, Östersund

Märtha Hemmingsson avled måndag 3 februari 2020, vid en ålder av 97 år.

Hon föddes 17 november 1922 i Grundsunda socken, Ångermanland, som äldsta barn till Betty och Otto Bäcklund. Den förstnämnda barnmorska (vars vardag bestod av hemförlossningar dit transporten på vintern gick med häst och släde), den senare järnhandlare.

Efter att ha spenderat de tidiga skolåren i Husum, varav två hos en guvernant, blev hon så småningom inackorderad i Örnsköldsvik för studier vid samrealskolan. Under denna tid föddes också lillebror Jan. Realexamen följdes av ettårig flickskola i Sundsvall.

Somrarna 1937-1939 spenderade hon i Tyskland i form av organiserade utbytesresor, där den sista avslutades blott ett par veckor innan andra världskrigets utbrott.

Efter att ha beslutat sig för att bli tandsköterska till yrket flyttade Märtha till Malmköping och gjorde praktik hos en ingift släkting. Därefter gick flyttlasset till Stockholm och två års studier vid tandläkarhögskolan. Märtha blev kvar i huvudstaden under merparten av 40-talet och prövade utöver tandsköterskeyrket även på kontorsarbete hos Flygbolaget ABA (numera SAS).

1947 träffade hon sin blivande make Curt och paret gifte sig i Svenska kyrkan i Paris 6 november 1948. Efter avslutad bröllopsresa slog de sig ner i Östersund, där sönerna Peter och Göran föddes.

Familjen skaffade två egenhändigt byggda fritidshus. Dels i Storlien, där vintrarna spenderades med skidåkning och andra vinteraktiviteter. Kungafamiljens närvaro på orten genom åren finns dokumenterad av Märtha genom flertalet fotografier, vilket tidigare skrivits om i lokaltidningen.

För sommarnöjen införskaffades en stuga vid Ava havsbad, inte långt från Märthas hemtrakter i Husum. Märthas intressen var mångfacetterade och inkluderade bland annat en större samling Barbie-dockor med egenhändigt sydda kläder. Även denna samling har vid tillfälle varit omskriven i lokaltidningen. Bland övrigt engagemang kan också nämnas ett aktivt medlemskap i Moderaterna.

2003 avled maken Curt efter en tids sjukdom. Märtha bodde kvar i familjens hus i Karlslund fram till sitt frånfälle och bibehöll alltjämt en aktiv livsstil och ett rikt socialt nätverk. Hon körde bil fram till 96 års ålder och agerade emellanåt chaufför åt de jämnåriga som av olika skäl ej längre kunde göra så på egen hand. På sin 95-årsdag fick hon en iPad i present och var därefter i hög grad aktiv på sociala medier.

Hon sörjs närmast av sönerna Peter och Göran med familjer, samt många vänner.

Barnbarnen genom Olov Hemmingsson