Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Martha Norrfors, Källåsen

Martha Norrfors var född i Källåsen som det tredje av fem syskon. Mor var Kristina Olsson, född Borglund och far Karl Olsson.

Mamma hjälpte till hemma i unga år och vid 15 års ålder började hon på ett bageri på Frösön, Vid 19 års ålder började hon studera till ekonom/sekreterare vid Karlskoga praktiska läroverk. Hon fick anställning vid Hissmofors AB skogsförvaltning 1947 där hon arbetade till 1963. Därefter tog hon anställning på löneavdelningen vid Jämtlands läns landsting där hon jobbade till pensioneringen 1992.

Mamma träffade Gunnar Norrfors 1951 då de förlovade sig. I maj 1953 gifte de sig i Nidarosdomen i Trondheim. Första barnet, Mats, föddes i september 1953 och i januari 1957 kom dottern Lena.

1955 åkte Martha, Gunnar och svågern Erik på bilsemester i Europa med en 1954 års VW bubbla under fem veckor. Städer som de besökte var bland annat till Milano där de träffade en bekant från Västerbotten, Gunnar Nordahl. Mamma var den första kvinna som kom in på Milan FC:s klubblokal, eftersom kvinnor var förbjudna där, men Gunnar Nordahl sa man inte nej till. Mamma var väldigt naturligt blond så Milans läkare gick tre varv runt henne och kände på hennes hår för att kontrollera att det var äkta.

1958 lät man bygga en villa på Frösön, och där har mamma bott fram till sin bortgång 7 september.

1970 köpte våra föräldrar en tomt i Duved där en sportstuga uppfördes. Mycket av fritiden tillbringades där, hon fick bli snickare när pappa ramlat från en ställning och brutit några revben.

Resor både till utlandet och inom Sverige var andra intressen för mamma.

De fyra barnbarnen, födda mellan 1978 och 1989, var en källa till glädje och mamma följde förstås deras uppväxt med stort intresse och månade alltid om att de skulle ha det bra. Hon har alltid varit omtänksam mot släkt, vänner och bekanta vid högtidsdagar. En som alltid ringde och höll rätt på födelsedatum och släkt.

Mamma värnade också om hembygdens historia som medlem i Frösö hembygdsförening, Lits hembygdsförening och s/s Östersunds renovering. Hennes mor gav bidrag till s/s Thomées renovering.

Mamma har varit en god mor och familjeförsörjare och har alltid jobbat full tid men ändå kunnat ta hand om familjen. Hon var lyhörd och empatisk och full av humor.

Mamma ville alltid ha ordning och reda omkring sig. Villatomten med alla växter och blommor var också ett stort intresse, när man ringde henne hade hon varit på tomten eller uterummet och planterat eller vattnat blommorna.

Familjen