Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Milton Nilsson, Frösön

Milton Nilsson, Frösön, har insomnat i en ålder av 94 år. Milton föddes i Torpshammar och växte upp i Östersund med sin mor Ester och syskonen Ulf och Monika.

Skogen blev tidigt en naturlig lekplats för Milton och redan som liten pojke vandrade han ofta i väg på egna utflykter.

Drömmen om att bli kronojägare eller jägmästare grodde tidigt. Många års utbildning avslutades med Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg och väl tillbaka i Östersund efter studierna erbjöds Milton en lärartjänst på Skogbruksgymnasiet i Halåsen, där han raskt avancerade och blev rektor.

På slutet av 60-talet kom Milton i kontakt med en gammal klasskamrat som jobbade som skogsrådgivare i Indien för FOA:s räkning. De sökte fler medarbetare och snart styrde Milton kosan mot Chandrapuur i Maharashtradelstaten och en tjänst som Forest Officer.

Väl hemma igen blev Milton erbjuden en tjänst som byrådirektör på Skogsstyrelsen i Jönköping och flyttlasset gick söderut.

En ny möjlighet till utlandstjänstgöring öppnade sig i slutet av 70-talet. Konsortiet bakom Bai Bang-projektet sökte en erfaren skogsman med avverkningsteknik som specialitet och erbjöd Milton tjänsten som superintendent i Vietnam.

Milton blev djupt fascinerad av Vietnam och dess pragmatiska invånare och medverkade till att återplantera skog i Vietnam efter kriget. Han hann knappt komma tillbaka till Sverige innan ett nytt erbjudande om tjänstgöring i Sydostasien dök upp, denna gång från SIDA. Milton var inte sen att nappa på en konsulttjänst i Laos.

Sista gången Milton tjänstgjorde utomlands var en lång period strax innan sin pensionering, då han agerade som regeringens sändebud i Genève hos International Labour Organisation.

Redan i början av 60-talet träffade Milton sjuksköterskan Dagny Adolfsson från Uppsala, som då tjänstgjorde på Östersunds lasarett, och de gifte sig 1962. Hon kom att bli hans trogna livskamrat fram till oktober 2020.

Efter pensioneringen flyttade Milton och Dagny till sitt nya hus på Frösön, strax nedanför Frösö kyrka. Nu infann sig mer tid till Miltons stora fritidsintresse, slalom. Framför allt i St. Anton, Österrike.

Som ung blev Milton intresserad av slalomåkning och han fick tidigt med sig brodern Ulf och sedan även systern Monika till gamla slalombacken på Frösön.

Under ett sommarjobb lärde Milton känna österrikaren Bruno Kleinheinz. Bruno hade lämnat St. Anton för utlandsjobb och han erbjöd Milton att besöka hans föräldrar och prova på skidåkning i Alperna. 1950 åkte Milton ensam med tåg till St. Anton där Brunos föräldrar inhyste honom i stallet. Sedan dess återvände han över 60 vintrar, oftast tillsammans med Dagny, som också älskade slalom.

På hemmaplan gick mycket av hans tid till forskning och föredragshållande, främst på Rödöns Rotaryklubb, där han var aktiv. Vitt skilda områden som Maria Callas, malariamyggan och påvar avhandlades men även lokala berömdheter såsom Carl Zetterström, bondsonen från Rödön som blev doktor i Uppsala på 1700-talet.

Brorsdottern Anna och hennes man Anders hjälpte till med informationsinsamling från så vitt skilda ställen som Peru och Hong Kong.

Sista åren av Miltons liv präglades tyvärr av sjukdom, men med hjälp från hemtjänst och hemsjukvård, systern Monika och vänner kunde Milton och Dagny bo kvar hemma in i det sista.

Milton sörjes närmast av systern Monika, brorsdottern Anna med familj, samt övrig släkt och vänner.

Anna Hannover