Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Olivia Wiklander, Hotagen

Mamma föddes och växte upp i Storbacken, Gunnarvattnet som nummer två av nio syskon och dotter till Rickard och Sanna Persson. Tidigt fick hon hjälpa till. Redan som sexåring hade mamma ansvaret att geta djuren på skogen och när mor hade andra sysslor på gården så passade hon småsyskonen.

Som tjugoåring flyttade mamma till Göteborg där hon utbildade sig till barnmorska och fick sin examen 1952. Första arbetsplatsen blev kvinnokliniken i Östersund fram till att hon gifte sig med maken Ivan 1954 och bosatte sig i Hotagen. Samma år föddes sonen Arne och tio år senare föddes sonen Gugge.

På sjuttiotalet vidareutbildade mamma sig till sjuksköterska och kom sedan att jobba som distriktssköterskebarnmorska i Föllinge-Hotagen-området fram till 1986, då hon hade oturen att ramla och bryta lårbenshalsen.

Mamma hade många intressen såsom att vistas i naturen, handarbete och skriva dikter. Hon hade ett stort intresse för konsten och målade en hel del själv under flera år. Hon skrev även en bok om sin uppväxt i Storbacken. Hembygden var henne kär där hon kämpade mot uranbrytning, var med och startade upp äldrekooperativet och engagerade sig i Hotagens hembygdsförening.

Hon kom att bli en älskad farmor till sju barnbarn som skänkte henne stor glädje.

Mamma och pappa fick förmånen att bo kvar hemma fram till för ett år sedan, då de flyttade till en lägenhet på äldrekooperativet Hotagsfjärden.

Mamma hyste stor omtanke om sina medmänniskor och sin familj. Hon gav oss en trygg och kärleksfull uppväxt som har haft stor betydelse i våra liv.

Hon fick lämna jordelivet lugnt och stilla på Hällebo i Offerdal i närvaro av sina söner och barnbarn.

Sönerna Arne och Gugge