Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Olle Gren, Skövde

Förre kyrkoherden i Häggenås, Olle Gren, har på sin prästvigningssöndag tredje söndagen i advent avlidit i en ålder av 95 år.

Olle Gren var född i Lillsjöhögen men kom att arbeta på riksdagsbiblioteket i Stockholm i många år. När han vari 40-årsåldern började han studera till präst och jag lärde känna Olle när vi hösten 1968 gick den så kallade prakten i Uppsala. Eftersom det var bara vi två som skulle tjänstgöra i Härnösands stift så kom vi från första början varandra nära.

Tredje söndagen i advent 1968, en gråmulen vintersöndag, så prästvigdes vi båda i Härnösands domkyrka av biskop Arne Palmqvist. Olle kom därefter att först tjänstgöra i Laxsjö och Lit innan han sökte och fick tjänsten som kyrkoherde i Häggenås, där han kvarstannade fram till sin pensionering.

Därefter flyttade familjen till Västergötland där han nu som änkeman bodde vid sitt frånfälle.

Olle och jag hade kontakt alltifrån prästvigningen och fram till hans livs slut. När jag var kyrkoherde i Alsen så besökte vi varandras hem ofta. Olle och hans fru Birgitta hade ett öppet välkomnande hem. De stod båda i en klassisk fåra inom svenska kyrkan och ville att kyrkan skulle bevara sitt klassiska arv. Olle stod nog nära mittfåran i den svenska kyrka, som prästvigde honom.

Olle sörjs närmast av barnen Lars och Agneta.

Carl-Erik Sahlberg

f d kyrkoherde Alsen