Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Pelle Göransson, Vigge

Plötsligt stannade tiden och snöfallet byttes mot en stjärnklar himmel kvällen den 23 januari då vår älskade pappa gick bort. Vid den tidpunkten tog ett långt och strävsamt liv slut.

Pappa föddes i Storhallen 1934, som nummer tre i en syskonskara som så småningom skulle bli sex, två flickor och fyra pojkar. Trots att det inte blev så många år för honom i Storhallen hade han många kära minnen därifrån och han pratade ofta om den tiden. År 1941 flyttade familjen till Balviken och den nya gården innebar många sysslor för såväl föräldrar som barn. Pappas strävsamma liv började tidigt med att hugga och köra timmer tillsammans med vår farfar. Han fortsatte sedan sin yrkesbana som mejerist. Därifrån fick han med sig värdefull kunskap som gjorde att grynosten alltid fanns på vårt julbord.

1956 gifte sig pappa med vår mamma, Astrid och de flyttade till Svenstavik. Han började då sin yrkesbana inom byggbranschen, en bransch som han blev trogen fram till sin pensionering 1999. Han började som rörläggare men hann sedan med många olika yrken i den branschen. Det blev många och långa resor till Åre, Duved, Storlien och Östersund. Omsorgen och kärleken till mamma gjorde att han, trots de långa resorna, alltid valde att pendla. Starka minnen från vår uppväxttid var när vi stod i köksfönstret och väntade på att pappa skulle komma hem till kvällen. Jobbet var väldigt viktigt för honom. Det var viktigt att ”göra rätt för sig” och att ställa upp, i ur och skur. Pappa kan inte ha haft många sjukdagar under sitt yrkesliv.

Hans stora kärlek till barn präglade honom genom hela livet. Hans yngsta syskon hade en särskild plats i hans hjärta och att hans lillebror hastigt gick bort strax före jul tog honom hårt. Vi minns våra uppväxtår med stor värme och fyllda med aktiviteter ofta kopplade till djur och natur. Samma värme delade han med sig till barnbarn och syskonbarn. Den ömsesidiga kärlek som växte fram mellan honom och barnbarnen var något alldeles extra.

Allt pappa företog sig skedde med glimten i ögat. Han, liksom hans syskon, fick ärva farmors humor. Släktkalasen i Balviken präglades av den ena rövarhistorien efter den andra och skratten avlöste varandra. Fritiden ägnades åt jakt, fiske och bärplockning. Särskilt minns vi den årliga ”jakten” på myltan, men det som var viktigast för pappa var älgjakten. Vad vi kan minnas var älgjaktsveckan den enda semestern pappa unnade sig.

En stor milstolpe i hans liv var när han tillsammans med mamma flyttade till gården i Vigge. Längtan efter ett eget hus fanns hos pappa under många år. I och med flytten till Vigge uppfylldes en dröm han hade haft länge. Att huset ofta fylldes med barn, mågar och barnbarn gav honom och oss stor glädje. Inget kan ta ifrån oss alla dessa fina minnen. Vi har så mycket att tacka vår älskade pappa för.

Monica och Pia