Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Pelle Henriksson, Kyrkdal

Pelle Henriksson föddes i Hällsjö, Kyrkdal och växte upp tillsammans med tio syskon.

1945 påbörjades utbildningen till murare på Sandöskolan och redan då var han en stor talang på löparbanorna. Intresset delade han med de yngre bröderna Karl-Erik och Bertil, även de med osedvanligt snabba fötter. Pelle blev Norrlandsmästare på 800 och 1500 meter och tog sig även till SM-final på Stockholms stadion 1953. Året därpå fick han Stora grabbars märke, Ångermanlands Idrottsförbunds förtjänsttecken. Han avslutade med andra ord löparkarriären med flaggan i topp. 1955 gifte sig Pelle med Kerstin Könberg från Ärsta, Kyrkdal och paret slog sig ned i Härnösand, där Pelle bland annat var verkmästare på Nordhus.

Familjen som nu utökats med två barn, flyttade 1961 till Huddinge. Pelle som utbildat sig vidare i sitt muraryrke, arbetade då som yrkeslärare. I Stockholm kom han genom sitt jobb i kontakt med konstnärsvärlden och det var där hans stora konstintresse väcktes. Han gick bland annat som lärling till stuckatören Domenico Inganni och många av de konstnärer Pelle träffade då blev hans nära vänner livet ut.

Efter några år i Stockholm gick färden vidare mot norr och familjen flyttade till Jämtland och bosatte sig på Frösön. Pelle jobbade vidare inom skolans värld som speciallärare, metodiklärare och lärare i murala tekniker. Arbetsplatserna har förutom Östersund även varit Örebro, Umeå, Göteborg och Sollefteå med flera. Under nio år satt Pelle Henriksson också med i kulturnämnden i Östersund, varav tre år som dess ordförande.

Många är de konstnärer som anlitat Pelle som stuckatör. Och Pelles hantverksskicklighet kommer till uttryck i flera offentliga utsmyckningar runt om i landet. Några exempel är Storsjöteatern i Östersund, Folkets hus i Gävle, Mora lasarett, hotell Galaxen i Borlänge, Gambriniusgatan Kungsholmen, Hypoteksbanken Östersund, gångtunnel Torvalla och Överstyrelsen för civil beredskap, Liljeholmen.

1982 flyttade Pelle och Kerstin tillbaka till Kyrkdal och två år senare blev Pelle änkeman. Att jobba med händerna och att vara i skogen, hugga ved, snickra och reparera har alltid varit viktigt, men det var framför allt konsten som var Pelles stora och brinnande intresse i livet. De sista 20 åren fick han tillbringa tillsamman med barn och barnbarn på gården hemma i Kyrkdal.

Pelle var en klok, ödmjuk, omtänksam och okonventionell konstnärssjäl med en obändig arbetsvilja och gnista.

Han sörjs närmast av barnen Per-Magnus och Maria med familjer.

Barna