Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Per-Olof Hermansson, Ede, Trångsviken

Per-Olof (Pelle) Hermansson har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Pelle växte upp på gården i Ede, Trångsviken tillsammans med sin äldre syster. Som ung pojke fick han hjälpa till med alla förekommande jobb på gården.

Pelle utbildade sig på Torsta lantbruksskola 1962-63. Därefter militärtjänst vid Jämtlands Fältjägarregemente 1963-64. Han var FN-soldat i Gaza på bataljon XXV mellan oktober 1964 och april -65.

Han övertog gården omkring 1970. Trångsvikens första självgående skördetröska, som köptes omkring -61 av Pelles far och fem andra delägare, hade Pelle ett stort ansvar att köra och serva. 1971 startades Trångsvikens valltork med Pelle och fyra andra delägare, även då hade han ett stort ansvar att köra den självgående hacken och lastbilen. Gården i Ede sköttes med god omsorg, hade sina odlingar i god hävd.

På gården drevs mjölkproduktion tills hälsan blev sämre, då han hade god hjälp av sin dräng, Tage Sandin som avled 2011, och avbytartjänsten. Pelles far, Johan, var förstås också till god hjälp så länge han var i god vigör.

Pelle fick guldmedalj av självaste kungen för god mjölkhantering.

Senaste åren arrenderade han ut jordbruksmarken.

Skogen hade Pelle också ett stort intresse för. Han avverkade en hel del under årens lopp, men var noga med att plantera igen och röja ungskogen. Han var en tid ordförande för Kluk-Trangia jaktvårdsförening.

På äldre dar utbildade sig Pelle till homeopat och hade en affär i Krokom.

På grund av sin allt mer sämre hälsa överlät han gården sommaren 2018, till sina två syskonbarn.

Pelle sörjes närmast av systern och hennes två barn, övrig släkt och vänner.

Nils-Uno Holmsten