Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ragnhild Eriksson, Ånn och Duved

Ragnhild Eriksson, Ånn, har avlidit i en ålder av 92 år.

Ragnhild föddes i Värmland 1928, hennes storasyster Karin var född 1927. Deras mor hade åkt från Jämtland för att ta arbete som hushållerska. Där träffade hon Ragnar och gifte sig. Tyvärr insjuknade Ragnar och dog då Ragnhild endast var några månader gammal. En ensam mor med två små barn fick då återvända till Jämtland, till Klocka i Ånn, där hennes föräldrar bodde. Mamma fick en fin barndom där hos sina morföräldrar.

Efter skolan började hon som 14-åring arbeta som barnflicka hos fotografen Olle Olsson. Där föddes hennes intresse för fotografering. Åtskilliga foton finns på Ånnsjön och Snasahögarna.

1947 gifte hon sig med Börje Eriksson. De startade ett bageri som de drev några år. Efter det köpte de en kiosk, som mamma drev i många år. Den avvecklades på 70-talet och därefter arbetade hon på Konsum Ånn tills hon tog ut förtida pension vid 60 år.

1951 föddes dottern Mona-Lisa och året därpå 1952, fick hon en lillebror Ragnar, som tragiskt omkom 1990. En sorg för hela bygden.

Mamma var mycket social och huset fylldes förutom av barn och barnbarn med släkt och vänner. Kaffepannan gick varm och det fanns alltid god "doppa". Hon var kassör i Ånns husmodersförening, som ordnade mycket för byn. Även i Ånns byförening hjälpte hon till.

Vävstugan utnyttjades flitigt, det skulle vara en ny matta till varje jul. Stickning och broderi hörde också till hennes intressen. Tavlan "Ny Dag, Nytt Hopp, Ny glädje" gav hon bort till många.

Några resor inom Sverige blev det och hon besökte även Kreta och Lanzarote. Men bäst trivdes hon hemma i fjällvärlden. Åka skidor, plocka bär och fiska. Åtskilliga rödingar och öringar drog hon upp på Ånnsjön och Harrsjön. En promenad på "Kogatan" gjordes så ofta hon kunde.

2012 flyttade mamma till Duved. Det blev tungsamt att bo kvar i huset då Börje flyttat till ett äldreboende. Han avled 2013. Ragnhild trivdes väl inte riktigt i sitt nya boende. Hon sa alltid: "Inte är det som i Ånn". 2015 fick hon flytta in på ett äldreboende och där trivdes hon bra. Fick gemenskap och var alltid nöjd och glad. Sin humor hade hon kvar in i det sista.

Sista året blev hon tröttare och en kylig majkväll somnade hon in lugnt och stilla, saknad av oss alla.

Familjen genom dotter Mona-Lisa