Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ragnvald Jonsson, Krokom

Ragnvald Jonsson har stilla somnat in efter en kort tids sjukdom.

Ragnvald föddes 1930 i Grundsjö i norra Ångermanland. Han var son till Jonas och Jenny Jonsson och tredje barnet av elva i den stora syskonskaran.

Efter skolgången i Grundsjö gick Ragnvald fyra år på verkstadsskolan i Hoting där han utbildades till möbelsnickare. Redan under den här tiden började Ragnvald fotografera flitigt och framkalla sina egna bilder. Han dokumenterade vardagen både på verkstadsskolan och i hembyn.

Efter en kortare tids arbete i skogen samt på ett snickeri i Backe fick Ragnvald arbete på Forsbergs snickeri i Krokom dit han flyttade 1953. Ragnvald arbetade kvar på Forsbergs fram till pensioneringen.

I Krokom gick Ragnvald med i en nystartad fotoklubb där han var aktiv under många år. Ragnvald engagerade sig också i föreningslivet i övrigt, fackligt och politiskt samt på senare i år i hembygdsföreningen.

Ragnvald träffade Siv, sin blivande hustru, genom sin arbetskamrat Vidar Westlund. Ragnvald och Siv förlovades 1957 och gifte sig två år senare på midsommar 1959. De fick tre egna barn, Annika, Karina och Fredrik samt barnens kusin Helena som bodde i familjen en period.

Ragnvald var tidigt intresserad av släktforskning och med hjälp av den Mac han köpte i samband med pensioneringen och ett släktforskningsprogram utökades möjligheterna betydligt.

Ragnvald fortsatte att fotografera flitigt under hela livet. Han har också alltid varit en god berättare. Han har sammanställt två böcker, en om hembyn Grundsjö och en om sin tid i Krokom från 1950-talet och framåt. Ragnvald har också haft ett flertal utställningar med sina bilder i Krokom och Grundsjö.

Ragnvald reste mycket genom åren tillsammans med sin fru Siv. Intresset för resor började tidigt. Redan innan barnen föddes gjordes flera längre resor i Norge. Senare gjorde de ett stort antal bussresor åt olika håll och även resor med sina barn till Egypten, Australien och Japan. Den resa som Ragnvald alltid pratat mest om var den till Sovjetunionen, en resa som gick via Moskva, vidare med Transsibiriska järnvägen till Irkutsk och sedan till Tasjkent och Samarkand.

För oss barn har Ragnvald alltid funnits där som en trygg, hjälpsam och stöttande pappa. Ett av Ragnvalds stora glädjeämnen var hans sju barnbarn. Bland det sista han gjorde, innan han snabbt insjuknade, var att spela rävspelet med sin sexåriga sondotter.

Annika Ragnvaldsdotter, Karina Freij och Fredrik Jonsson