Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Raimo Lundqvist, Bräcke

Raimo Lundqvist har avlidit vid en ålder av 84 år. Raimo var född i Finland och var fem år när han som krigsbarn kom till Bräcke. Här blev han adopterad av Elov och Carola Lundqvist. Som krigsbarn och inte kunna språket var det säkert en mycket stor omställning.

Raimo var som grabb lite av ett busfrö. Av serietidningar gillade han bäst Karl Alfred, han som åt spenat och blev stark. Skolgången var ingen höjdare för Raimo och efter den 7-åriga skolan och fortsättningsskola kom han ut i arbetslivet. Under ungdomsåren var Raimo ofta och dansade på bland annat Torpet och Borgen i Bräcke. När han växte upp var det pardans, inget gnuggande med näsan eller skakande. Raimo var en mycket populär danspartner.

Inom arbetslivet provade Raimo på många yrken. Sågverket i Bräcke var den första arbetsplatsen. I unga år mönstrade han på ett fartyg och bar sjömanskostym. Hos krantillverkaren Tico i Bräcke jobbade Raimo som svetsare och resemontör och var bland annat i Marocko och Frankrike. Han berättade att han en gång blev tillfrågad om att köra en lastbil med Tico-kranar till Finland. Vid färjan till Finland skulle lastbilen med släp backas in på däck. Raimo bad en yrkeschaufför om hjälp. Resan i Finland gick bra men det blev ingen färja tillbaka, han körde vägen över Haparanda!

Raimo provade på att arbeta som gruvarbetare i Canada men slutade och tog jobb på ett fartyg hem till Sverige. Här bodde och jobbade han i Arbrå, Gävle, Alfta och Helsingborg men Bräcke var alltid hemma. Här byggde han ett hus på Furuhagsvägen och senare tog han över sina svärföräldrars hus på Rettigsvägen. Han såg alltid till att ha arbete och jobbade som handledare inom Samhall, körde taxi och ambulans, var vaktmästare på Jämtkrogen samt Folkets Hus.

För Raimo var nyheterna på radio och tv viktiga. Mot politiker på alla nivåer var han kritisk. Han hade en stark rättskänsla för ojämlikheter. Sverigeberömd blev Raimo efter ett hjärtstopp på Centralstationen i Stockholm och när han i Aftonbladet efterlyste den som räddade honom till livet. Räddaren var en medresande läkare som knäckte några revben och räddade hans liv.

Han älskade nymodigheter inom data men kom inte alltid överens med sin tv, iPad, mobiltelefon och dator. Tålamod var en bristvara. Raimo var sportintresserad och verkade som tränare för ungdomar i fotboll, engagerad inom ishockey samt inom BSK.

Barnkär var ett kännetecken för Raimo och han tog sig tid med sina barn samt var ”moffa” inte bara för sina barnbarn utan även många andra barn i Bräcke. Kanske var det Raimos egen barndom som återspeglades. På äldre dagar sökte han sin släkt Ypäje i Finland och hittade graven för sin biologiska mor.

När jag som grabb spelade kula, Pyramid, och förlorade fick jag hjälp av Raimo. Han var pricksäker och vann. Jag fick fickorna fulla med spelkulor.

För mig var det en höjdare att vara nära vän med Raimo samt besöka honom i Bräcke. Detta även om han på senare år sällan lämnade soffan för att umgås när det var ett sportprogram på tv.

Lennart Bäckström