Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Rolf Emriksson, Frösön

Rolf var född i Mörsil där han växte upp och bodde fram till 16 års ålder.

Rolf berättade ofta med värme om sin uppväxt i Mörsil. Bland annat hur han med stort eget intresse, tidigt fick förtroende att arbeta som elektrikerlärling. Det var vid Mörsils dåvarande massafabrik där en beskyddande farbroder var förman.

Redan vid 16 års ålder vaknade Rolfs intresse för militärflyget som kom att bli hans framtida arbetsfält. Det började med att han som 16-åring värvade in till luftbevakningen vid norska gränsen. Ett år senare tog han så värvning vid F4. Där utbildade han sig till flygtekniker och tjänstgjorde fram till sin pensionering. Rolf återgav ofta, med glädje och munterhet, sina personliga minnen från den händelserika tiden vid flygvapnet. Det var ansvaret, kamratskapet och den ömsesidiga trivseln tillsammans med rekryter under utbildning. Han hänfördes över att ha fått följa den flygtekniska utvecklingen från krigstiden fram till moderna stridsflyg som J37 Viggen. I perioder tjänstgjorde Rolf även som banchef för den militära flygbasen i Gunnarn.

1952 träffade Rolf sin blivande hustru Mary. De förenades bland annat genom sina starka intressen för natur och friluftsliv och gifte sig 1955. Ett år därefter utökades familjen till tre barn. De var Marys båda döttrar Irene och Rut-Marie samt nyfödde sonen Richard.

Tio år efter giftermålet fick makarna möjlighet att bygga sina önskningars hus på Frösön. De skapade ett vackert hem som vårdades med kärlek, omsorg och stolthet. Barnbarnen som bor i Göteborg tillbringade ofta sommarlov och andra ferier där.

Tillsammans med hustrun Mary levde Rolf under tiotals år ett rikt föreningsliv med engagemang i Friluftsfrämjandet och Jämtlands läns amatörgeologiska sällskap. Hos amatörgeologerna fick de båda snart viktiga funktionärsroller. Mary satt som klubbmästare i 20 år och Rolf var ordförande i 25 år.

Rolf och hans maka drabbades 1988 av svår sorg då deras älskade son Richard avled endast 31 år gammal. Med tapperhet bar de tillsammans denna svåra motgång och Rolf har beskrivit hur den svåra tiden övervanns delvis med stor hjälp av föreningslivet. Rolf hade nyligen gått i pension vid sonens bortgång och makarna kunde så småningom återfinna gemensam och mångårig livsglädje som pensionärer.

Så förflöt 14 år innan Rolf på nytt drabbades av svår sorg år 2002 när hustrun Mary gick bort. Återigen mötte Rolf sin förlust med tappert mod. Han fortsatte sin gärning hos amatörgeologerna och bodde kvar i huset, sitt livsverk, ytterligare några år.

När Rolf passerat 80 år valde han att flytta till lägenhet centralt på Frösön. Där bodde han tills för ett par år sedan då han på grund av sjukdom sökte in på äldreboende. Rolf trivdes mycket bra på boendet och han blev snart en uppskattad person som ofta förhöjde stämningen med sin vänlighet, humor och sociala förmåga.

Emellanåt reflekterade Rolf med balanserat vemod över livets skiftningar mellan glädje och sorg. Men i sin okuvligt positiva livssyn såg Rolf oftast på tillvaron med förnöjsamhet och ett sinnelag som uttryckte social öppenhet, självdistans och humor.

Rolf var i sin krafts dagar en stilig person, korrekt och balanserad. Att "alltid hålla stilen" var hans paroll och den efterlevde han till sitt sista andetag.

Rolf sörjs av barn och barnbarn samt övrig släkt och vänner.

Hans Wiberg, Frösön,

nära vän till Rolf och hans familj