Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ruth Stugward, Östersund

Den 21 maj 1928 föddes Ruth ”Tuttan” Stugward (född Venner) hemma i Lugnvik. Föräldrarna hette Sven och Edith.

Annons

Redan när Ruth var ett år gammal gick hennes far Sven bort och lämnade Ruth faderlös tillsammans med hennes två äldre bröder Åke och Sven, men kvar fanns deras kära mor Edith.

När Ruth var cirka åtta år gammal började Edith ta med Ruth ut på dans. Detta blev ett stort gemensamt intresse och Ruth blev den som oavsett väder skulle till dansbanan. Hon cyklade dit – med sin mor på pakethållaren.

Tyvärr gick även hennes mor bort när Ruth var endast 15 år. Ruth fick då flytta in hos en av hennes mors väninnor med familj. Väninnan hade redan tio barn sedan tidigare men ställde upp och såg till att Ruth fick tak över huvudet.

Tidigt började Ruth arbeta. Först hos Cavallins blomsterhandel i Östersund, där hennes livslånga intresse och passion för blomster startade. Hon har i efterhand sagt att om hon hade haft möjligheterna, så hade hon gärna studerat till florist.

Efter Cavallins började Ruth jobba på detaljhandeln Tempo. Där träffade hon bland annat en av sina vänner, Kerstin, som också arbetade på Tempo.

Ruth och Kerstin begav sig ut på diverse äventyr tillsammans. De cyklade bland annat till Sundsvall och Gävle för att dansa. Kanske cykelturerna inte alltid gick raka spåret, då flera incidenter som till exempel punka skedde under vägen. Detta var dock något som Ruth inte var missnöjd med, då hon oftast berättade och skrattade gott om just dessa incidenter mer än själva dansen. Äventyr var något som Ruth inte tackade nej till i första taget.

En kväll var Ruth på surströmmingsfest tillsammans med vänner. Där befann sig också Ove. Ruth och Ove föll snabbt för varandra och redan ett år sedan de träffats förlovade de sig, och ännu ett år efteråt var de gifta. Ruth och Ove blev snabbt ett team och kom att vara det i resten av sina liv.

För oss som kände Ruth, behövs inte någon närmare förklaring till varför Ove föll för Ruth; hon var tuff, vacker, självständig och med ett sinne för humor charmade hon de flesta.

Ett par år senare, 1965 fick Ruth och Ove sin första son, han fick namnet Lars.

Som familj tillbringade de många dagar tillsammans på campingen i Hölick. Där spelades kortspel och Yatzy ända in på småtimmarna och på dagen njöt de av solens strålar.

De fina sommardagar de ej var på campingen i Hölik tillbringade de i sommarstugan i Stugun, där Ruths intresse för blomster och trädgårdsarbete fick flöda.

Ruth och Ove fick två barnbarn, Malin och Mattias. Barnbarnen hade alltid en speciell plats i Ruths hjärta. Hon ville alltid att de skulle ha det så bra som möjligt och hennes omsorger var gränslösa.

Ruth dansar med änglarna nu, och vi kommer alltid minnas henne med glädje.

Familjen

Annons