Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sigrid Håkansson, Vemhån

Sigrid Håkansson var född och uppväxt på gården Norells i Klövsjö tillsammans med sin mamma Elisabeth, pappa Zakarias och bröderna Olle, som var äldst i syskonskaran, och lillebror Didrik.

Där fick hon naturligtvis hjälpa till med alla tänkbara sysslor på gården och som hon senare i livet hade stor nytta av. Det var troligen där hon började odla sitt stora intresse för odling, inte minst av blommor vilket senare i livet visade sig när hon bildade familj och flyttade till Vemhån, där blomrabatterna runt huset både ”på byn” och vid deras hus på Vallen sommartid var hennes skötebarn. Det kända uttrycket att ha gröna fingrar stämde helt in på Sigrid.

Efter skolgång gick hon Torstas hushållskola i Ås, något som hon fortsatt i livet hade stor nytta av som blivande husmor med tre barn och make i familjen.

Mot slutet av 1940-talet hade hon träffat sin blivande make, Haldo Håkansson från Vemhån, och de gifte sig i Klövsjö kyrka år 1949. Ett bröllop som följde dåtidens vanor vid giftermål, med pompa, ståt och en bröllopsmiddag med musik, god mat och dryck.

Vad som kan nämnas i det sammanhanget, så kom det från Vemhån hela sju motriddare med blomsterprydda hästar till Klövsjö och följde brudparet till och från kyrkan, vilket naturligtvis var uppskattat och gjorde att Haldo och Sigrids bröllop satt kvar länge i gästernas minnen.

Sigrid kom efter flytten till Vemhån snabbt in i gemenskapen och var alltid villig att ställa upp som hjälp när så behövdes vid fester och andra tillfällen.

Haldo och Sigrid fick tre barn, Lisa född 1952, Arne 1956 och Anders 1960. Arne som var professionell musiker drabbades av cancer och avled 2004 vilket var ett hårt slag för familjen. Året efter dog Haldo och Sigrid blev ensam i huset i flera år innan hon flyttade till Fjällglimten i Vemdalen och under 2019 till Hedegården i Hede.

Sigrid var, som tidigare är nämnt, engagerad i mycket som hände i byn Vemhån och under början av 1970-talet var det många damer i byn, som liksom henne, hade som hobby att sy lampskärmar. Det blev uppmärksammat av ett företag i Stockholm, Italimport, som byggde en fabrik i byn för tillverkning av lampskärmar och som Sigrid var chef för. Totalt var det åtta kvinnor i byn som jobbade för detta företag till en bit in på 1980-talet när verksamheten upphörde.

Under mars 1981 fick Sigrid hedersuppdraget att leverera två lampskärmar beställda av drottning Silvia, så efter den beställningen kunde den lilla fabriken med Sigrid som chef kalla sig hovleverantör.

Sigrid fick leva ett mycket långt och rikt liv och fick lämna sitt jordiska efter väl förrättat värv. Barnbarnet Sara skrev på sociala medier att ”ikväll fick vi en ängel till när mormor somnade in lugnt och stilla med mig och mamma bredvid sig”.

Barnen Lisa och Anders och svågern Jan-Eric