Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Siri Bergström, Backe

Mamma Siri föddes 1930 och avled efter sin andra stroke 89 år gammal.

Siri var äldst av fem syskon, varav två dog unga. Hon bodde i Sunnansjö, cirka 2,5 km till Backe och skolan.

En gång gick Siri genom isen, men kom upp med hjälp av brodern Bert. ”Fortsätt till skola du, jag måst hem å byt”, sa hon då.

Hennes mamma skadades som barn, så Siri fick ta ansvar tidigt och arbetade både i och utanför hemmet, som till exempel piga, barnvakt, brandvakt på Bleka, där blixten en gång slog ned i telefonen bredvid henne. Då mamma kvicknat till gick hon i busvädret sju kilometer till Rudsjö för att ringa. Stigen hade bitvis blivit till fors och björn och varg fanns i skogen.

Siri gick i folkskola och Hola folkhögskola. Hon arbetade också på Hotell och restaurang Fjällsjögården. Mamma berättade bland annat att "gubbarna blev alldeles omöjliga mot oss jänter då dom fått starkt”. En av dessa gubbar stoppa hon ned i en snödriva med huvudet före för att kyla av honom. Siri var urstark och bestämd.

Siri räddade också sin rumskompis från kolmonoxidförgiftning.

Hon valdes också ett år till Backes lucia.

Siri gifte sig med Uno. Gunnar föddes 1950 och var dödfödd, enligt barnmorskan, men Siri sa då bestämt att, ”nej ni får göra nåt”. Så de gjorde nåt.

Lilla vackra Anna föddes 1953.

Det blev flytt till Rossön och där fick Siri ofta en liten grabb som extra matgäst. Han trivdes så mycket att han till slut frågade henne: ”Vill du bli min mamma”.

Familjen flyttade till Backe och mamma började på Backe lasarett. Hon arbetade kvar där i 30 år – mot slutet på terapin efter en arbetsskada.

Siri arbetade alltså heltid, tog en period hand om sina gamla föräldrar, två-tre gånger per dag, hade stor trädgård på torpstället, skötte får några år, slåttanna i stort sett alla år, husmålning inne och ute, stängsling, fiske, fiskrökning, vävning av mattor, flamskvävnad, kardning/spinnrock, stickning, virkning, sömnad, bärplock, rens, sylta, safta, samt ett stort jordgubbs- och pärland.

Hemlagad mat blev det också, bland annat goda älgbiffar.

Siri och maken ordnade även auktioner.

Mamma var en arbetsmyra. ”Är dä barä latmasken som står i vägen, så kör över´n", sa hon. Även efter hennes första stroke så gällde: "Har alla fått? Ja då kan jag ta". Inget frosseri, röka eller flaska. Inget spel, endast någon skraplott.

Siri var med i facket och vävstugan. Hyllade, i handling, det som nu kallas den cirkulära ekonomin – allt kan återanvändas, inga sopberg. Till och med äggskalen maldes och gavs till hönsen. Ekonomiska ledstjärnor som kan lysa upp en hel värld.

Siri sa vad hon tyckte, var aldrig rädd, exempelvis när professorn i stora staden menade att mamma simulerade sin arbetsskada.

Den sista tiden bodde hon på Älvgården, där hon fick en väldigt god vård.

Gunnar och Anna Bergström