Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sivert Hermansson, Frösön

Sivert föddes 27 augusti 1931 som nummer två med två bröder, Kristian och Stig, inom tre år.

Det var rätt tid och ordning för en blivande storjägare, fiskare, bär- och svampplockare, psykiskt och fysiskt stark samt ansvarstagande.

Efter skolan fick han affärsjobb i Kall och Duved samt valde Jägarskolan, Kiruna, i lumpen. På Kallgården dök det upp en trevlig tjej, Britta, från Karlshamn, som Sivert träffade och föll för.

1956 började Siverts pappa, Herman, och sönerna att på egen hand bygga en jakt- och fiskestuga, "Lillkoja", 8 km upp i skogen väster om Bergsjön. Stockarna bars, drogs fram och timrades upp.  Det blev manfall, men Sivert och Herman fortsatte, även 1957.  När slutet kunde ses, anslöt  sig även Stig och Kristian.

Kristian och Sivert gjorde, från ungdomen, tillsammans minst en jakttur till Sulsjövallen varje vinter, 15 km lössnöåkning, mest i skog.

Kärleken band ihop Britta och Sivert. De har bott i Östersund och på Frösön och gifte sig. Tre barn har de fått. 1964 när förstfödda Kerstin var två år tillbringade de påsken på skidor i Lillkoja. Barnaskaran har utökats med Johan och Anna. 

Egentligen har de levt ut sin ungdomsdröm. Med barnbarnen, Christoffer och Erik, är drömmen fullkomnad. De har även byggt Häggsjöns finaste stuga.

Sivert är en värdig del av syskonen Hermansson, som beskrivs i  boken "Från Haldo till Anna-Carin": Syskonen Hermansson torde vara en  av länets främsta idrottsfamiljer". Syskonskaran nådde stora sportsliga framgångar i friidrott, skidsport och skytte såväl i Sverige som internationellt.                    

Skyttet har varit ett stort plus för syskonen Hermansson. Skyttet var en folkrörelse. Sivert med sina två bröder tävlade för Kalls skytteförening i årtionden. De var mästerskyttar alla tre och enligt Olle i Västgård "vann de jämt". De räckte till ett eget lag.

Siverts prissamling är imponerande och har troligen sin största grund i bössan.                      

Lars Hermansson