Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Siw Weidlertz, Åre

Vår fina mamma och mojje Siw Weidlertz har efter 87 levnadsglada år stilla somnat in i sitt hem i Åre, omgiven av sin familj.

Mamma föddes i Duved och växte upp på gården som familjen brukade. Familjens liv kretsade mycket kring pensionat Mullfjället. Det var där grunden lades för mammas gästvänlighet och nyfikenhet på att möta nya människor och att bygga långa vänskapsrelationer.

Mamma var mycket aktiv i Åres scoutkår där hon ledde en egen grupp av Blåvingar. Många av dessa hade hon fortsatt kontakt med genom åren.

Under 50-talet började mamma arbeta inom tandvården och där blev hon kvar ända till sin pension. Hon var alltid nyfiken på att lära sig nya saker och deltog gärna i vidareutbildningar och kurser när tillfälle gavs.

1950 träffade mamma vår pappa Lennart. Deras gemensamma intresse för fjäll och natur präglade hela deras gemensamma liv, och även våra liv som barn. Alpin skidåkning låg henne särskilt varmt om hjärtat. Hon var aktiv funktionär under Åres VM 1954 och 2007, och under det senast alpina VM fanns hon såklart på plats. Hon missade sällan en alpin världscup-tävling, oavsett om den gick av stapeln på hemmaplan eller gick att följa i tv.

Mamma Siw var en eldsjäl inom Åre Hembygdsförening och var med i uppbyggnaden av Hembygdsgården. Där var hon tillsammans med övriga föreningsmedlemmar med och arrangerade såväl midsommarfiranden som spelmansstämmor.

I slutet av 50-talet valde mamma en vacker tomt i Norge där vårt fritidshus nu ligger. Ett härbre timrades ned och sedan upp igen med utsikt över Trondheimsfjorden. Där ligger det än idag och där har fyra generationer nu tillbringat många härliga dagar. Mammas sista besök i stugan var i mitten av juli i år. Hon var lycklig över att vara där, var fortfarande pigg och njöt i fulla drag.

Hembygden var det som var mamma allra kärast. Hon engagerade sig i politiken för att ha en chans att påverka, och såg med glädje på nya satsningar i Åre. Hon såg ett värde i att unga människor skulle kunna stanna kvar i byn och välkomnade många av de nyinflyttade när de fick kontakt. Hennes samhälls- och omvärldsintresse fortsatte vara starkt ända in i slutet.

Mamma var en stark och trygg människa med en genuint positiv syn på livet. Tack vare mamma har vi lärt oss att rikedom ligger i naturupplevelser, i att engagera sig i omvärlden, i omtanke om andra människor och i stor kärlek till familjen.

Vår kärlek till dig och stolthet över den människa du varit lever med oss.

Tack mamma!

Liseloth och Elisabeth med familjer