Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Siwert Nordwall, Bertnäs, Norrfjärden

Siwert Nordwall, Bertnäs, Norrfjärden har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av drygt 83 år.

Annons

Nordwall föddes i Åre, Jämtland, där han tog realexamen i Järpen. Han arbetade en tid i skogen och organiserade sig i SSU. 1952-53 gjorde han lumpen på Jägarskolan i Kiruna, en stad som han sedan blev trogen i nära 60 år. Under senaste åren bodde Nordwall tillsammans med sin livskamrat Irma invid havsbandet i Piteå kommun, och på allra sista tiden i gruppboende i Piteå centrum.

Den militära banan fortsatte med reservofficersutbildning och senare FN-tjänstgöring i Gaza och på Cypern. Därefter gick Nordwall polisskolan som då ännu fanns i Luleå och verkade som polis i Kiruna 1955-1970, och var där bland annat chef för alpina räddningsgruppen.

Efter att på distans på fritiden ha tagit fil kand-examen vid Umeå universitet 1970, bytte Nordwall till läraryrket. Till att börja med på Parkskolans högstadium och vidareutbildade sig på lärarhögskolan i Linköping 1972-73. 1973 blev han rektor vid Malmfältens folkhögskola, en befattning som han innehade fram till pensioneringen 1996. Under hans ledning fick folkhögskolan en inriktning på turism- och fritidsledarutbildning och stark profilering som en ledande kraft i Nordkalott- och Barentssamarbetena.

Nordwall gick särskilt i spetsen för samarbetet med Nordnorge och Ryssland, med de nya möjligheter som öppnades efter kalla kriget. Han publicerade en skrift om Nordkalottens arbetarrörelse, har fått flera priser för sina insatser i nordkalottsamarbetet, som han blev känd och uppskattad för i våra grannländer, och länge suttit i Föreningen norden Norrbottens styrelse.

Nordwalls politiska uppdrag för Socialdemokraterna uppvisade en sällsynt mångfald. I många år var han Kiruna s-förenings ordförande. Från 1977 satt han 17 år i kommunfullmäktige och var även ledamot av sociala centralnämnden och turistnämnden. Från 1982 var han landstingsledamot i 16 år, och satt i perioder både som ordförande för Gällivare-Kiruna och Kiruna sjukvårdsdistrikt. På länsplanet var han s-distriktets internationelle ledare från 1983 och i ett 20-tal år. Från 1995 var han en period ledamot i EU:s regionkommitté.

Nordwall uppfattades som en vänsäll person med ett brett kunskapsregister som alltid arbetade långa dagar och företog många resor, särskilt i Barentsregionen. Han hade stort intresse för natur och litteratur, inte minst av historiskt slag. På sin 80-årsdag samlade han släktingar och nära vänner, också från Nordnorge som han utvecklat förtrogna och utmärkta kontakter med, till ett generöst födelsedagsfirande i Nikkaluokta i strålande, myggfri sommarvärme. Deltagarna gavs då möjlighet att företa en helikoptertur till toppen av Kebnekajse.

Siwert Nordwall sörjs närmast av sonen Torkel med fru och tre barn som bor i Lund, systern Gurli, Östersund och brodern Nils-Olof, Rödvattnet med familjer samt livskamraten Irma.

Gunnar Lassinantti

mångårig vän och samarbetspartner