Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Siwert Nordwall, Bertnäs, Norrfjärden

Siwert Nordwall, Bertnäs, Norrfjärden har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av drygt 83 år.

Nordwall föddes i Åre, Jämtland, där han tog realexamen i Järpen. Han arbetade en tid i skogen och organiserade sig i SSU. 1952-53 gjorde han lumpen på Jägarskolan i Kiruna, en stad som han sedan blev trogen i nära 60 år. Under senaste åren bodde Nordwall tillsammans med sin livskamrat Irma invid havsbandet i Piteå kommun, och på allra sista tiden i gruppboende i Piteå centrum.

Den militära banan fortsatte med reservofficersutbildning och senare FN-tjänstgöring i Gaza och på Cypern. Därefter gick Nordwall polisskolan som då ännu fanns i Luleå och verkade som polis i Kiruna 1955-1970, och var där bland annat chef för alpina räddningsgruppen.

Efter att på distans på fritiden ha tagit fil kand-examen vid Umeå universitet 1970, bytte Nordwall till läraryrket. Till att börja med på Parkskolans högstadium och vidareutbildade sig på lärarhögskolan i Linköping 1972-73. 1973 blev han rektor vid Malmfältens folkhögskola, en befattning som han innehade fram till pensioneringen 1996. Under hans ledning fick folkhögskolan en inriktning på turism- och fritidsledarutbildning och stark profilering som en ledande kraft i Nordkalott- och Barentssamarbetena.

Nordwall gick särskilt i spetsen för samarbetet med Nordnorge och Ryssland, med de nya möjligheter som öppnades efter kalla kriget. Han publicerade en skrift om Nordkalottens arbetarrörelse, har fått flera priser för sina insatser i nordkalottsamarbetet, som han blev känd och uppskattad för i våra grannländer, och länge suttit i Föreningen norden Norrbottens styrelse.

Nordwalls politiska uppdrag för Socialdemokraterna uppvisade en sällsynt mångfald. I många år var han Kiruna s-förenings ordförande. Från 1977 satt han 17 år i kommunfullmäktige och var även ledamot av sociala centralnämnden och turistnämnden. Från 1982 var han landstingsledamot i 16 år, och satt i perioder både som ordförande för Gällivare-Kiruna och Kiruna sjukvårdsdistrikt. På länsplanet var han s-distriktets internationelle ledare från 1983 och i ett 20-tal år. Från 1995 var han en period ledamot i EU:s regionkommitté.

Nordwall uppfattades som en vänsäll person med ett brett kunskapsregister som alltid arbetade långa dagar och företog många resor, särskilt i Barentsregionen. Han hade stort intresse för natur och litteratur, inte minst av historiskt slag. På sin 80-årsdag samlade han släktingar och nära vänner, också från Nordnorge som han utvecklat förtrogna och utmärkta kontakter med, till ett generöst födelsedagsfirande i Nikkaluokta i strålande, myggfri sommarvärme. Deltagarna gavs då möjlighet att företa en helikoptertur till toppen av Kebnekajse.

Siwert Nordwall sörjs närmast av sonen Torkel med fru och tre barn som bor i Lund, systern Gurli, Östersund och brodern Nils-Olof, Rödvattnet med familjer samt livskamraten Irma.

Gunnar Lassinantti

mångårig vän och samarbetspartner