Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Staffan Elmin, Fåker

Staffan växte upp i Hackås med Gudrun och Anders Elmin och tillsammans med systern Anita.

Efter grundskolan gick Staffan i realskola i Svenstavik och senare ekonomiskt gymnasium vid Wargentinsskolan i Östersund.

År 1967 fick Staffan dottern Camilla, vars mamma kom från Oviken. Senare träffade Staffan Ulla som kom från Järpen. De gifte sig och bildade familj.

Tillsammans köpte de hus i Fåker och familjen utökades med sönerna Magnus 1970 och Jonas 1975 samt Ullas barn. Sonen Magnus avled tyvärr efter en tids sjukdom år 2006.

Staffan har arbetat med ekonomiska frågor under hela sitt yrkesliv och det är många företagare i länet som han bistått med goda råd.

Under många år var Staffan ekonomiansvarig vid sågen i Stugun som då ägdes av finansmannen Maths O. Sundqvist.

Staffan och Maths hade gått i samma klass när de läste vid ekonomutbildning vid Wargentinsskolan. Under årens lopp kom de att samarbeta i många olika projekt, bland annat i de ekonomiska verksamheter som Maths O. Sundqvist engagerade sig i.

Staffan var även aktiv inom Centerpartiet och var under flera perioder vald fullmäktigeledamot i Östersunds kommun och drev där många frågor.

Staffan har varit en klippa inom ekonomiområdet och otroligt drivande i utvecklingsfrågor, inte minst för sin egen bygd – Näsbygden.

Många är de projekt som han drivit under årens lopp i olika ideella föreningar, främst sitt skötebarn Näsbygdens utveckling AB.

En av de första frågorna var när han försökte utveckla skolan i Fåker. Han ville då få grundskolan att omfatta även högstadiet. Staffan ville även att grundskolan skulle jobba med den lokala miljön.

Näsbygdens utvecklingsbolag startade han redan på 70-talet. Det blev många olika projekt och studiecirklar.

Ett tema var ”hur vi kan påverka olika delar i vårt samhälle”. Ytterligare ett projekt handlade om ”hur vi skulle kunna bedriva fiskodling”. Några i denna grupp startade senare sitt eget fiskodlingsföretag.

En studiecirkel innebar att lokal kompetens inom sågning och hyvling fördes vidare till studiecirkeldeltagarna. Det bidrog också till att några av deltagarna startade ett handelsbolag inom området.

Ett stort projekt drevs tillsammans med Gösta Jonsson, Gäle och Rolf Hedenström, Fåker. Det projektet ledde fram till en mindre skogsmaskin, så kallad NIAB. Detta projekt såldes vidare och gav en god grund till utvecklingsbolagets kassa.

De medel som utvecklingsbolaget på det viset förfogade över kunde då användas för att stödja andra projekt.

Bostäder var en viktig fråga för Staffan och han hjälpte till att ordna bygglov för enskilda villor lite runt om i Näsbygden. Han bidrog även till byggande av åtta radhus intill Hemgården.

Senare även till att 12 lägenheter byggdes i två våningar, som också de placerades nära äldreboendet Hemgården. När kommunen byggde nio radhus mera centralt i Fåker var Staffan där. Och husen såldes direkt.

Även ett lägenhetsboende i Bjärme var något Staffan planerade för.

Senare drabbades Staffan av en allvarlig sjukdom, Parkinson. Trots sviktande krafter lyckades Staffan ändå förmå att en grupp bildades för att jobba med energifrågor i bygden. Gruppen startade senare också ett vindkraftsprojekt men deltagarna lyckades inte bygga några verk.

Vi är många i bygden som känner en stor tacksamhet till det gediget ideella arbete som Staffan Elmin nedlagt för utvecklingen i bygden. Det har bidragit till att vi i Näsbygden är en levande bygd.

Vi tycker också att det blivit en bra och fungerande boendemiljö.

Jan och Birgitta Näsman, Bjärme