Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sture Norberg, Saltsjöbaden/Stockholm

Sture Norberg har avlidit 89 år gammal. Hans närmast anhöriga är barnen Anna och Karin med familjer.

Sture Norberg var född i Sidensjö i Västernorrland och utbildade sig till lantmätare på Kungl. Tekniska Högskolan i Stockholm. Under flera år var Sture verksam som Överlantmätare i Jämtlands län. Han var lantmäteriet trogen i hela sitt liv.

Jag hade förmånen att lära känna Sture under hans tid som Överlantmätare i Jämtlands län där han var min chef. Här kom vi att arbeta nära varandra vid planerandet av kontorslokaler i kvarteret Lagmannen för Lantmäteriet och Länsstyrelsen. Sture såg stora fördelar för framtida samarbete mellan de två myndigheterna.

När jag bestämde mig för att sluta inom Lantmäteriet sa Sture, sluta inte utan börja på centralmyndigheten och tala om vad lantmäteri är på lokal och regional nivå. Det rådet följde jag och började på centralmyndigheten, Lantmäteriet i Gävle. När Sture några år senare fick tjänst på centralmyndigheten möttes våra vägar igen, han som planeringschef för Lantmäteriet och jag som stabschef på fastighetsavdelningen.

Sture och jag gjorde en minnesvärd resa till Novgorod i Ryssland. Sture var då Generaldirektör för Lantmäteriet och skulle träffa ansvarig minister för fastighetsfrågor i Ryssland. Vid den middag som skulle vara på kvällen var ministern, som kom från Moskva, försenad på grund av snöstorm. Inga plan fick landa i St. Petersburg. Ett undantag gjordes för planet med ministern och landningsbanan snöröjdes. Ministern kom 4-5 timmar senare än planerat.

Sture och jag hade då med militärfordon transporterats i över halvmeterdjup snö till en festlokal som låg mycket undanskymd ute i storskogen. I vår väntan på ministern bjöds vi på upprepade bastubad med avkylning i djupsnön. När ministern väl kom fram var en fantastisk middag framdukad. Många goda ryska delikatesser med tillhörande drycker. Middagen varade in på småtimmarna. Ett oförglömligt minne som Sture ofta påminde mig om.

Sture var en entreprenör, optimist och energiknippe samt hade en framtidstro och stort socialt nätverk. Han ville bevara Lantmäteriets historia och samtidigt utveckla den verksamhet han var satt att sköta. Ett stort tack till Sture för de råd han gav mig att fortsätta arbeta inom Lantmäteriet.

Kollegan och vännen

Lennart Bäckström