Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Sven-Olof Wahlström, Östersund

Vår käre pappa, Sven-Olof Wahlström, har avlidit efter en tids sjukdom.

Pappa föddes i Lillviken i norra Jämtland som äldsta barn till Tora och Hjalmar Wahlström. Innan skolstarten flyttade familjen till Alanäset där pappa växte upp. Familjen utökades med en syster och en bror.

Alanäset var då en livlig by där det fanns många barn och unga och pappa hade många vänner där, flera av dem var han även släkt med. De lekte i skogen runt byn och när kriget bröt ut grävde de egna skyttevärn där de låtsades skjuta tyska soldater med sina trägevär.I tidiga tonåren gick han med i scouterna i Alanäset. Hans patrull hette Älgen. De gjorde flera längre utfärder, bland annat till fjällen i södra Lappland men störst intryck gjorde det stora scoutlägret på Gränsö utanför Västerås 1946. Som vuxen var han själv scoutledare under några år.

Efter att hans skoltid i Alanäset var slut fortsatte han med realskolan i Hoting där han var inackorderad. Pappa ville bli lärare. Han läste en förberedande kurs i Härnösand 1950 där han träffade vår mamma Sig-Britt från Strömsund. Innan han kunde börja sin lärarutbildning gjorde han värnplikten på A 4 i Östersund och under den tiden gifte sig våra föräldrar i Frösö kyrka, den 26 januari 1952. I september samma år började studierna i Uppsala. Mamma flyttade ner från Strömsund i januari 1953 efter att första barnet Margareta fötts.

1956 var pappa färdigutbildad folkskollärare och han fick sin första tjänst i Hofors, Gästrikland. Här föddes familjens andra barn Ingegärd 1957. Familjen stannade där till 1967 då flyttlasset gick tillbaka till Jämtland. Under mitten av 1960-talet vidareutbildade pappa sig till adjunkt i ämnena matematik och fysik vid Uppsala universitet. I Östersund var han lärare i årskurs 7-9 först på Österängsskolan och när den lades ner på Östbergsskolan fram till sin pensionering. Hans stora engagemang och intresse av eleverna som människor gjorde pappa till en mycket populär och uppskattad lärare.

Förutom sina akademiska studier har pappa alltid varit duktig på att arbeta med händerna. Han byggde redan 1952 ett fritidshus i Alanäset och det utökades med ytterligare ett 1959 till vår mormor. Därefter har uthus byggts och tillbyggnader skett under årens lopp. Här har vi upplevt somrar, jular och påskar under hela vår uppväxttid och här har även barnbarnen haft en fast punkt att återvända till. 1968 byggde pappa en villa i Odensala där mycket av arbetet gjordes av honom själv efter att skolan slutat för dagen och under sommarlovet.

Pappa har alltid varit öppen och social och tagit emot nya bekantskaper med stora famnen. Han och mamma hade en stor vänkrets och de ordnade många glada fester tillsammans. Pappa var även en föreningsmänniska och var bland annat aktiv medlem i Munskänkarna, Odd Fellow och Lions.I augusti i år upptäcktes att pappa blivit svårt sjuk utan möjlighet att tillfriskna. Nu blev pappa centrum för allas omsorger och han fick en mycket god omvårdnad på Häradsgårdens korttidsboende och Mobacka i Östersund.Pappa var mycket släktkär och hjälpsam mot alla i sin omgivning. Intresse för matlagning väcktes tidigt och det kombinerat med hans intresse för viner har gett oss otaliga fina matminnen. Vi döttrar och de barnbarn som kom har fått lära oss att lägga nät, göra upp eld och att vara rädd om naturen och varandra. Vi har många värdefulla och fina minnen. De barnbarnsbarn som finns har även de fått känna av hans omtankar och lekfullhet. Men mest av allt har hans och mammas kärlek till varandra som alltid varit så stark präglat oss. Han fattas oss.

Margareta Saltin

Ingegärd Olsson