Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Thord Åhman, Västerås

Många oförglömliga minnen har det blivit genom åren för musikern, låtskrivaren och filmaren Thord Åhman. Men nu har hans musik tystnat fast ekot finns kvar.

Thord föddes i Bölen, utanför Junsele, yngst av tolv syskon. Han började tidigt gå i sin fars fotspår, som var en duktig spelman.  

Sitt första dragspel köpte han redan som 12-åring.  

Musikkarriären började på tivoli. När tivoli-arbetarna började riva tälten spelade Thord  för dem. När klockan började närma sig midnatt kunde det hända att länsman sade åt musikanten Thord som då var 12 år att det var dags att åka hem och sova.  

På bussen spelade han för chauffören och medpassagerarna. Han fick därför alltid åka gratis.

I 15-årsåldern spelade han på sin första talangjakt, Livet i finnskogarna på basarna på sitt dragspel. Han vann och kallades sedan för Norrlandskometen.

Efter det åkte han till Stockholm och jobbade på Stadshuskällaren som smörgåsnisse och på vintern åkte han till Storlien och var färdledare i Jämtlandsfjällen.

Det visade sig vara ett lyckokast för där hittade han kärleken, Ingrid som då jobbade på en fjällstation, Storulvåstugan. Den 17 september skulle han ha fyllt 86 år och samma dag  skulle frun Ingrid och Thord ha varit gifta i 65 år.  

Han tog med sig sitt dragspel första gången han skulle besöka hennes föräldrar i Handöl, och sedan var det inga problem att få gifta sig med henne.

1962 var Thord och döttrarna Lilian och Mona med i ett tv-program. Efter det blev Thord, Ingrid och barnen Leif, Lilian och Mona "Familjen Åhman" med hela svenska folket. Den "sjungande familjen", som de också kallades, gjorde succé i Barnens brevlåda, Frukostklubben, Hylands hörna med mera med sin låt "Ge mig fyra minuter och 20 ampere".

Länge försökte Thord kombinera jobb och artistliv, men till slut tyckte Ingrid att det fick vara nog. De sade upp sina jobb, sålde huset och köpte en husbil. I över nio år åkte de land och rike runt för att sprida musikglädje.  

Att han var populär kan man förstå, för på 80-talet var han Sveriges mest bokade artist. På en och samma dag kunde han ha fem uppträdanden.  

På senare tid hittade Thord ett nytt sätt att uttrycka sig på, nämligen film. Thord kunde bli tårögd av fina vyer. Och att hitta dom var han specialist på. Ljuset och bilderna fick en fin harmoni.

Mest kända är nog hans dokumentärfilmer om Doris i Övra, Junsele och om Ludde Rönnberg. Filmer som han har åkt runt och visat för fullsatta salonger.

Thord har haft ett fantastiskt liv, att som arbetargrabb ha fått uppträda på Berns, en av de finare salongerna. Thord fick också träffa fantastiska kollegor i musikens värd, Alice Babs, Tommy Körberg, Charlie Norman, ja listan kan bli mycket lång.

Nu har dragspelstonerna tystnat. Thord Åhman har somnat in, men han kommer aldrig bli glömd.

Tack för allt pappa Thord

Lilian Svensson Åhman