Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Torsten Arbman, Östersund

Förre rektorn i Krokom, Torsten Arbman, har lugnt och stilla somnat in på sitt boende i Torvalla. Närmast sörjande är hustrun Rut, barnen Karin, Anders, Hans och Helena med familjer.

Morfar högaktade ordet. Såväl det talade som det skrivna. Sällan eller aldrig kom det ord över hans läppar eller från hans penna som inte hade passerat ett vokabulärt smörgåsbord och ett stilistiskt filter. Det har nog påverkat oss barnbarn mer än vi tror!

Har många fina och underbara minnen av morfar men ett som dyker upp snabbt var när vi som barn firade jul i deras hus i Ås. När man fick i uppdrag att hämta något från matkällaren så viskade morfar i örat: Under den gröna burken med rött lock så hittar du asken med knäck i"..

Minns med värme morfars små uppdrag han kunde ge en, som att posta ett brev, och när uppdraget var slutfört öppnade han min hand, la dit en liten peng eller en godis och stängde min hand igen och gav en smekning på kinden. Morfars ovärderliga, kärleksfulla och underfundiga mejl kommer jag bära med mig resten av mitt liv.

Farfar, du har alltid sett mig för den jag är. Stöttat och uppmuntrat, utan prestationskrav eller märkvärdighetsvurm. Genom din kärlek har jag alltid känt mig sedd och uppskattad. En sann öppenhet för allt vad livet är och kan vara har du gett mig, aldrig dömande, alltid nyfiken. Du finns alltid med mig.

Farfar lärde sig, strax över 70 år gammal, att skicka och ta emot e-post. Sedan studsade tusentals olika brev fram och tillbaka över internet. Det talar mycket för hans enorma omtanke, om den nyfikenhet och kärlek han gick runt med i sitt bröst. Han fick oss att känna oss älskade på djupet.

Min morfar är den som alltid fanns till och den som alltid hörde av sig. Efter fotbollsmatchen, resan eller när jag flyttat utomlands. Trots alla elva barnbarn lyckades han inte bara hålla koll på allt utan framför allt ta sig tid för alla. Den omtanken kommer jag aldrig glömma.

Om det finns någonting jag vill ta med mig och kommer att komma ihåg farfar för så är det att alltid vara öppen med andra om vem du är, och att acceptera alla andra för vilka dom är. Det är en sån attityd som jag innerst inne tror kan göra världen till ett bättre ställe. Det kommer jag alltid att minnas dig för farfar. Tack så mycket.

Till morfar var man alltid välkommen. Innan tåget ens stannat i Östersund hade han bäddat i ordning gästsängarna och lagt fram tofflor och handdukar. När man kom innanför dörren till deras varma lägenhet hade han satt fram tunnbröd och kokat tevatten. Man kände sig alltid så efterlängtad.

Min morfar var alltid intresserad av mig och mitt liv. Vi spelade ofta Uno med Polly-skålen intill. Han var mitt största fotbollsfan.

Min farfar var rättvis och skojig med oss barn. Han gjorde utsökta pannkakor.

Varje gång jag hämtade tidningen till farfar fick jag en kaka. Jag tror han var den snällaste farfaren i hela världen.

Barnbarnen