Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Tyra Johansson, Frösön

Tyra somnade stilla in 92 år gammal, på alla hjärtans dag 14 februari på äldreboendet Bonden, där Tyra bott sedan hennes man Lars dog för fem år sedan.

Tyra var född i Hörup på Österlen som yngst i syskonskaran av tre barn. Hennes far var murare och familjen drev också ett litet lantbruk med bland annat grisar och höns.

Tyra blev tidigt intresserad av handarbete genom sin skolfröken Anna, som lärde Tyra att brodera med tvistsömteknik vid 11 års ålder. Intresset för handarbete, hemslöjd och konsthantverk har följt Tyra i alla år. Efter avslutad skolgång fick hon anställning på Perssons garn i Malmö. En firma som förutom att sälja garner, även lät personalen sticka plagg på beställning.

Tyra gifte sig med Lars 1949 och det unga paret flyttade till Osby. Där föddes första dottern, Kristina. Efter några år i Osby gick flyttlasset på grund av Lars arbete vid SJ ända upp till Frösön. Andra dottern, Cecilia, föddes strax efter flytten dit. I källaren hade Tyra sina vävstolar och keramikugn.

Intresset för barn, egna och andras var stort. När de egna blev större var Tyra med och startade småbarnsverksamhet i Hornsberg, kyrkans barntimmar i församlingshemmet. Tyra var också med när den kommunala förskolan på Fröjavägen öppnades. Därefter även vid förskolan Rådmansparken och fritidshemmet Tivolit. Tyras engagemang för barn, ungdomar och keramik knöts samman genom de keramikkurser i kyrkans regi som Tyra höll i många år.

På Östersundstravet där Lars var måldomare under decennier, såg Tyra till att bygga upp en lekpark för medföljande barn. Hon förestod den sedan under flera år. Många barn har fått knän omplåstrade av tant Tyra!

Tyra engagerade sig även politiskt i Frösö köping för Högerpartiet, bland annat i barnavårdsnämnden. När barnbarn och även barnbarnsbarn anlände följde Tyra deras utveckling med stort intresse.

I sportstugan som Tyra och Lars lät bygga i Kläppen utanför Undersåker 1965 fick man möjlighet för sitt gemensamma intresse, fiske. Där var man ofta på helger och i längre perioder efter pensioneringen.

Genom alla år var emellertid familjen det allra viktigaste för Tyra. Älskade maken Lars och döttrarna med familjer månade hon alltid om.

Kristina och Göran

Cecilia och Torsten