Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Viola Nilsson, Strömsund

På det nya årets första dag somnade vår älskade mamma Viola Nilsson, född Almgren in efter ett långt och rikt liv.

Mamma föddes i Krokvåg, Jämtland som nummer två i en syskonskara på åtta barn. Hon berättade ofta för oss om sina fina minnen från Lia, fäboden där hon tillbringade många somrar med sin mormor Kristina. Där föddes ett intresse för djur, blommor och natur som följde henne genom hela livet.

Hennes pappa gick bort när hon var endast 14 år gammal. Hon flyttade till Backe där hon fick anställning i en familj. Där träffade hon 15 år gammal vår pappa Sixten och de fick ett långt liv tillsammans, 55 år som gifta, innan han gick bort 2006. De fick fyra barn tillsammans, Wiveka, Bengt, Eva och Erika.

De flyttade till Strömsund, men Sikselet, där de bodde som unga blev senare deras sommarställe där de tillbringade största delen av sin tid. Familjen utökades med 16 barnbarn och 23 barnbarnsbarn och alla tillbringade mycket tid på sommarstället, där mamma älskade att laga mat och baka till hela sin stora familj. Hon såg alltid fram emot att komma dit.

Mamma fick ledgångsreumatism redan vid 36 års ålder och blev med tiden mer och mer funktionshindrad och så småningom rullstolsburen. Hon lät inte detta bli ett hinder utan hade en entusiasm och livsglädje som är få förunnat. Viola älskade att resa och med lite planering och ledsagning av nära och kära besökte hon många storstäder i Europa som upptäcktes till fots med rullstol. Hennes sista resa gick till Wien 2017, vid 85 års ålder.

När orken inte räckte till att resa längre ägnade hon mycket tid till att läsa böcker och lösa svåra korsord. Hennes värme, klokskap och genuina intresse för människor gjorde att alla tyckte om att prata med henne och hennes telefon var ständigt upptagen.

Det kommer att bli ett stort tomrum för många, men den livsglädje som mamma förmedlat är en gåva att bära med sig och något vi är tacksamma för att ha fått uppleva. Mamma blev nästan 89 år.

Barnen