Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Waldtraut "Wally" Näsberg, Strömsund

Ett omtänksamt och rymligt hjärta, ett soligt sinne och ett huvud på skaft kommer att saknas av många – vår älskade mamma har den 22 december 2017 lämnat oss i sitt 87:e år. Kroppen orkade inte längre men vi upplevde alla att lågan och viljan var stark in i det sista.

Mamma föddes i Dresden i Tyskland i juli 1930 och växte upp mitt i staden med sin mamma, styvfar och två syskon. Det var oroliga och ekonomiskt knappa tider men ett bra läshuvud och en mamma som extraarbetade gjorde att hon kunde få studera och ta studenten med bra betyg.  Att idrotta var ett stort intresse på fritiden – sprang, rodde och friidrottade gjorde hon helst. I februari 1945 överlevde familjen de massiva bombanfallen över Dresden. Ödet gjorde så att just deras hus på gatan klarade sig från bomber och den efterföljande eldstormen.

Från den stunden tror vi att mamma fick stor nytta av sin härliga egenskap att lyfta blicken, kämpa och välja bort eventuella tråkigheter och fokusera på det positiva – för livet skulle alltid gå vidare – så bra som möjligt!

Nu följde några svåra år med svält och en ständig jakt på mat och annat som behövs för en familj att överleva. Möjligheten att fortsätta med studier för att satsa på sitt drömyrke som jurist fanns inte riktigt längre utan mamma började istället som lärling på kemiskt laboratorium inom fotoindustrin. Där passade hennes noggrannhet bra.

I ett somrigt Berlin 1950 slog ödet till igen när mamma och hennes kamrater stötte ihop med en grupp svenskar som deltog i Världsfredsfestivalen. Där var vår pappa Reinhold med. En fråga om vägen ändrade allt och sex år senare kom mamma till Uppsala för att gifta sig och starta ett nytt liv i norr. Året efter föddes Ove.

Utan att kunna många ord svenska började mamma redan efter ett par dagar arbeta på Münchenbryggeriet i Stockholm och sedan när familjen mer rotat sig i Uppsala och Enköpingsområdet fick hon anställning inom forskningsverksamheten på Uppsala universitet.

1964 bestämde familjen att flytta till Strömsund där pappa fått arbete som lärare. En stor omställning för en stadsbo - skogen var så djup och mörk men med tiden blev mamma ändå Strömsundsbo i hjärtat.  1965 föddes så tvillingarna Annika och Leif och mamma var hemmafru fram till mitten av 1970-talet. Vi minns de härliga somrarna i Henningskälen när skolan hyrdes och familjen med våra kompisar lekte, fiskade och trivdes.  Kortspel vid långbord i skolsalen när åskan gick var både mysigt och spännande.

När vi barn kom upp lite i skolåldern så fick mamma möjlighet att börja arbeta på Skolkontoret, först med skrivarbete men senare som administratör med ansvar för anställnings-, löne- och pensionsfrågor. Här kom hennes goda minne, inläsningskapacitet och noggrannhet väl till pass. Mamma återkom ofta till att hon hade älskat sitt arbete.

I början av 80-talet byggde familjen ett fritidshus på Annenäs som kom att bli en favoritplats för både pappa och mamma.  Livet ville tyvärr inte att de fick dela pensionärsåren tillsammans då pappa gick bort i sjukdom redan 1996. Mamma fortsatte att tillbringa mycket tid där med avkoppling, odling och härlig samvaro med vännerna. Hon satsade också på släktforskning, i första hand i Tyskland, men var också kunnig på den svenska och amerikanska sidan. Utan att direkt kunna engelska skötte hon brevskrivning med USA ända till slutet. Att följa med i samhällsfrågorna var också viktigt.

Mamma prioriterade alltid familjen först och tyckte mycket om att göra utflykter tillsammans med våra familjer så länge hon orkade. Med åren kom ett hårt livs kämpande ikapp men hon klarade på ett bra sätt flera stora operationer.

Som mamma och vän var hon omtänksam, förstående, pålitlig och lyssnade bra.  Mamma var stödjande och hade plats för fler ungdomar som behövde stöd än just sina egna barn och barnbarn. Många goda råd har delats ut genom åren.

 Barnen med familjer