Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Willem van der Linden, Östersund

Professor emeritus i kirurgi, jubeldoktor vid Umeå universitet, Willem van der Linden, har avlidit i en ålder av 91 år.

Willem van der Linden föddes i Holland 1923. Han blev med. lic. i Lund 1952.

Efter ett flertal läkarförordnanden kom han till kirurgiska kliniken i Östersund 1964 och var dess chef 1972-1985.

1951 gifte sig han med Gunilla Odelberg och tillsammans fick de tre barn.

Willem van der Linden disputerade 1961 i Umeå och blev 1964 docent i kirurgi. Han bedrev under många år gallsyreforskning och kunde, bland annat tillsammans med forskare i Japan fastställa att galloperation inte medförde ökad risk för tjocktarmscancer.

Han utförde även forskning inom frakturkirurgin och påvisade betydelsen av traumats art för behandlingsresultaten.

Ett av Willem van der Lindens huvudintressen var kirurgiska så kallade trials. Han publicerade 1970 i American Journal of Surgery den första randomiserade studien rörande behandling av akut kolecystit (gallblåseinflammation) – tidig eller sen operation. Ytterligare studier bekräftade resultaten: tidig operation är att föredra.

Men det framkom intressanta skillnader och detta ledde honom vidare och han kunde visa att kirurgiska trials har inneboende problem. Den viktigaste var betydelsen av kirurgens vana vid respektive metod. Han publicerade i den högst rankade tidskriften Surgery ett banbrytande arbete inom detta område och erhöll ett gratulationsbrev från editorial board - ett synnerligen ovanligt bevis för uppskattning.

Willem van der Linden handledde fyra yngre forskare till medicine doktorsgrad och fick professors namn av regeringen 1981.

Efter pensioneringen arbetade han 15 år vid Al Salam Hospital i Jemen.

Ännu i hög ålder, 88 år, var han aktiv medhjälpare i författande av forskningspublikationer, den senaste 2011 i en aktad tidskrift.

Willem van der Linden utnämndes 2011 till jubeldoktor vid Umeå universitet – den förste vid detta lärosäte.

Den kirurgiska verksamheten var synnerligen bred under Willem van der Lindens chefskap och vi som då hade förmånen att vara underläkare fick en allsidig kirurgisk utbildning. Att han parallellt med den omfattande kliniska verksamheten kunde bedriva forskning i världsklass måste betraktas som en prestation utöver det vanliga.

Willem van der Linden var en intellektuell rese, därtill väl förtrogen med den klassiska litteraturen. Den personliga integriteten gick inte att ta miste på.

Han var som chef karismatisk och föga byråkratisk. Möten av administrativ karaktär var sällsynta.

Åtskilliga Wille-citat och historier lever bland oss gamla elever och de borde nog bli föremål för en särskild historieskrivning.

För kirurgerna i Östersund

genom

Gunnar Edlund

överläkare