Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Yngve Karlsson

Yngve föddes i Välje som nummer tre av fem syskon. Familjen med fadern Waldemar och modern Magnhild flyttade först till Myckelåsen och 1946 flyttade familjen till Frösön. Yngve gick klart skolan på Östbergsskolan och utbildade sig senare vid Verkstadsskolan i Östersund. Yngve började som ung pojke att arbeta som springpojke åt Slakteriföreningen och senare arbetade han som styckare vid Slakteriföreningens butik. Han fortsatte sedan att arbeta som styckare på Tempo i Östersund.

Han gjorde värnplikten vid KA 4 i Härnösand. Efter värnplikten började Yngve att arbeta som lokreparatör åt SJ. Han gick vidare till Burgmans radio och sålde radio, tv och pianon.

År 1959 gifte sig Yngve med Iréne Luukkonen. I början av maj 1961 fick Yngve och Iréne sitt första barn och 2 veckor senare började han att arbeta på Bilbolaget i Östersund och där stannade han resten av sitt yrkesliv. Många minns säker annonserna "Yngve Karlsson erbjuder" som publicerades i ÖP och LT med jämna mellanrum under 1970- och 1980-talen.

Yngve spelade fotboll i Frösö IF i sin ungdom och var (enligt obekräftade uppgifter) Östersunds första korpmästare i bowling. Senare var han med i Östersund-Frösö slalomklubbs styrelse när sonen Mats var aktiv åkare.

Tillsammans med Iréne fick han tre söner, Ulf, Mats och Ola, som han hjälpte i deras idrotts- och musikkarriärer. Han fick skjutsa sina barn till fotbolls- och slalomträningar, till repetitioner och konserter.

1974 byggde Yngve och Iréne en villa i Valla Norra på Frösön dit familjen flyttade 1975. Där bodde Yngve och Iréne till hösten 2014 då de flyttade till Fagerskrapan.

1994 genomgick Yngve en bypassoperation i Umeå. 1995 blev han sjukpensionär.

I och med pensioneringen fick Yngve mer tid för sina fritidsintressen, jakt, snickeri och körsång.

2006 fick Yngve sitt första barnbarn, Felix och 2009 kom Max. Yngve älskade sina barnbarn mycket och hade så ofta han kunde roligt och lekte med dem.

Han hade redan innan pensioneringen börjat i Frösö kyrkokör, men han slutade där och några år senare började han i Sunne/Norderökören. Trots vacklande hälsa under 2017 var han på repetitioner så sent som i september. Iréne fick en stroke 30 oktober 2017 och det tog Yngve mycket hårt. Han ansträngde sig att besöka Iréne varje dag, först på lasarettet och sedan på Remonthagen, trots att orken var dålig.

Han fick åka ambulans till akuten den 22 december på kvällen och den 27 december somnade han in.

Yngve sörjes närmast av makan Iréne, sönerna Ulf, Mats och Ola, sonhustrurna Lotta och Ingela samt barnbarnen Felix och Max, övrig släkt samt många vänner.

Ulf Karlsson