Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Johan Svedberg, Frösön

En stor person, företagare, entreprenör och ingenjör har lämnat oss.

Annons

Efter en kortare tids sjukhusvistelse avled Karl-Johan Svedberg på Östersunds sjukhus den 15 november.

Karl-Johan föddes i Björna i Örnsköldsviks kommun den 9 augusti 1935 och växte upp i byn Hemling i en familj med ytterligare fyra syskon.

Redan i unga år var han mycket företagsam då han tidigt experimenterade med sprängämnen, vilket resulterade i att han miste synen på ena ögat. Detta har dock inte haft någon synlig inverkan på hans företagande. Han började i unga år som säljare på Nordbetong i Långviksmon. Utbildningen till ingenjör gjorde att hans intresse inriktades på byggbranschen.

Efter en tid som säljare på Nordbetong tog han 1965 steget att gå in som delägare i företaget Strömsunds cementvarufabrik tillsammans med Johan Mattsson. Företagets inriktning ändrades till tillverkning av prefabricerade betongelement och företagsnamnet ändrades sedan till SCF Betongelement. Företaget var den största arbetsgivaren i Strömsund under hans tid och utvecklades till ett av de stora företagen i Jämtlands län.

Sedan satsade Karl-Johan stort i Östersund genom företaget Nordplåt som i Östersund var en av Europas största tillverkare av sjöfartscontainers. Under början av 80-talet sysselsatte Nordplåt 200 man i Östersund.

En gynnsam utveckling i företagen medförde att Karl-Johan köpte upp andra företag i och utanför länet och snabbt var han en stor företagare i flera branscher med många anställda.

Karl-Johan var en briljant ingenjör och var därför mycket delaktig i alla större projekt som SCF tog fram under hans tid i företaget. Han var mycket duktig i matematik och beräkningar av större betongkonstruktioner, samtidigt hade han en markerad estetisk ådra och var även aktiv i utformningen av många fastigheter som återfinns i Östersund och på andra platser i landet.

Utöver företagandet blev Karl-Johan mycket anlitad i andra företag som styrelseordförande för att man såg en fördel med hans bakgrund och kunnande.

Tack vare sina viktiga insatser för svenskt näringsliv och särskilt i Jämtland fick han glädjen att på slottet 2001 ta emot en guldmedalj av kungen, 8:e storleken i Serafimerordens band.

Karl-Johan var en framåt man redan i ungdomen och gifte sig redan som 20-åring med Gunborg och fick därefter tre flickor, Eva, Ingrid och Monica. Efter några hektiska år som företagare i Strömsund skildes Karl-Johan och Gunborg och Karl-Johan flyttade till sitt trevliga hus på Trädgårdsvägen i centrala Frösön. I huset trivdes Karl-Johan, där var det ofta besök från affärslivet och från släkt och vänner. Då bjöd Karl-Johan på både dryck och förtäring men även på musik som för honom var ett stort intresse. Fram på småtimmarna tog han gärna fram fiolen och spelade för gästerna.

De som kände och fick tillfälle att umgås med Karl-Johan har många glada minnen från hans stora personlighet med mycket humor och medkänsla.

Man känner därför en stor saknad när en så speciell person går ur tiden.

Elsy, barn och barnbarn stod honom varmt om hjärtat och han berättade gärna om sina barnbarn som han var mycket stolt över. Karl-Johan sörjs närmast av sina barn och barnbarn, Elsy samt av sina syskon Fredrik, Stina, Ulla och Sven.

Conny Lindström

Mer läsning

Annons