Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Margit Larsson

Annons

Margit Larsson född Jönsson, Öjebyn, har avlidit i en ålder av 88 år.

Hennes närmaste är barnen Lars Magnus och Anna-Lotta med familjer.

Vår älskade mamma föddes på en bondgård i Storhögen i Jämtland 1921 som ett av fem syskon. Under andra världskriget 1942 tog familjen emot ett krigsbarn från Finland. Hon blev en familjemedlem och stannade kvar i Sverige. Familjen Jönsson var en kulturellt intresserad bondfamilj. Musik, litteratur, teater, sömnad och vävning utövades parallellt med alla gårdssysslor. I sena tonåren gick Margit en tillskärarkurs per korrespondens och fick sedan mängder av sömnadsuppdrag: blusar, brudklänningar, aftonklänningar med mera.

1944 dök en värmländsk, fiolspelande, musikkonsulent vid namn Folke Larsson upp i Storhögen. Margit fick fiollektioner och ljuv musik uppstod mellan de tu. Folke märkte snart att Margit sjöng bättre än hon spelade fiol och vid krigsslutet flyttade Margit till Stockholm och studerade sång för den framlidne operasångaren Arne Olsson. Lektionerna bekostade hon med arbete på en syfabrik. Bröllopet stod på Stormyrgården 20 juni 1948. Därefter flyttade paret till Karlstad och så kom vi, barnen, 1951 och 1954.

1955 gick flytten till Luleå som skulle bli tillfällig bostadsort, men mamma och pappa blev kvar i Norrbotten livet ut. Margit började undervisa i Luleå flickskola, hade solistuppdrag och tillsammans med Folke startade de Örnäsets koralkör, en föregångare till Luleå kammarkör. Hon anlitades flitigt som altsolist i bland annat Bachs oratorier och passioner. 1962 flyttade familjen till Öjebyn och Margit började arbeta som sångpedagog på Framnäs folkhögskolas musiklinje. En mycket omtyckt lärare som med sin naturlighet fick fram många bra röster, till exempel Lars-Erik Jonsson, Peter Mattei, Carina Strandberg, Elisabeth Berg och Carina Stenberg. Till och med sin dotter Anna-Lotta undervisade hon.

1970 köptes ett sommartorp utanför Härnösand, där mycket umgänge skett med grannar och släktingar. Margit engagerade sig i Janne Vängmansällskapet och vävde många mattor till lotteriet. I Piteå var Margit och Folke aktiva i Rädda barnen och hennes trasmattor fanns där liksom i resten av landet. Var än Margit bott och verkat så har hon haft bra kontakt med sina grannar och släktingar, kollegor och elever. Kaffe och te har hon bjudit på otaliga gånger.

Margit har aldrig varit rädd för att resa och hon har fått och behållit vänner runt om i hela vårt avlånga land. Detta, och hennes underfundiga humor och självdistans, kommer vi alltid att minnas av vår mamma Margit.

Mer läsning

Annons