Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Birger Källén

Annons

Musikdirektör Birger Källén, Stockholm och Resarö, avled 25 augusti, 95 år gammal. Han sörjs närmast av brorsönerna Christer, Claes och Conny med familjer samt av vännen, släktens alltiallo Eva Bäckström.

Birger Källén var född i Stockholm. Efter kyrkomusikerexamina och musiklärarexamen specialstuderade han pianospel, kontrapunkt och komposition och läste dessutom musikforskning i Uppsala.

Generationer av tacksamma ungdomar har fått musikalisk fostran i och till musik genom musikläraren Birger Källén. När han efter tjänster vid bland annat läroverken i Östersund och Örebro återvände till Stockholm 1953, undervisade han först vid Kungsholms läroverk och krönte sedan sin bana som lärare i musik, när han 1959 kom till Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms nystartade musikgymnasium, från 1963 som dess pedagogisk-konstnärlige ledare. Han torde ha varit den ende musiklärare i Sverige som varit examinator i huvudämnet musik vid den gamla formen av studentexamen.

Ända fram till sista året av sitt långa liv var han sig lik, den oförtröttlige musikern, läraren och vännen Birger. Generös i sitt musicerande lät han ofta höra sitt drivna och uttrycksfulla pianospel både solistiskt och som lyhörd ackompanjatör. Så sent som i mars i år spelade han som vanligt till sångerna på Peterson-Berger-sällskapets årsmötesmiddag. P-B:s pianomusik framförde han ofta, utantill naturligtvis. Hur viktig sången var för honom visade han inte minst genom ett djupt engagemang i Samfundet För Unison Sång, vars mångårige ordförande han var ända till sin bortgång.

Under unga år som musiklärare i Östersund blev Birger Källén personligen bekant med Wilhelm Peterson-Berger. Det blev en livsuppgift för honom att sedan verka för kunskapen om denne store musikpersonlighet, inte minst inom Peterson-Berger-sällskapet. Där var han mångårig sekreterare och senare även ordförande. De sista tio åren har han som hedersledamot ständigt adjungerats till styrelsen och varit engagerad kontaktman med Sällskapets amerikanska gren. Såsom en hedersgåva till Birger Källéns 90-årsdag instiftade Sällskapet en fond i hans namn till förmån för Peterson-Bergers berömda bostad Sommarhagen på Frösön.

Sin värme, sin livsglädje, sitt kunnande delade Birger med sig till ett otal vänner i många olika sammanhang, i föreningar och sällskap, i stadens musikliv. På sitt älskade Resarö var han en centralgestalt, och i den stora röda trävillan, intill visans berömda Gula paviljongen, eller på den stora gröna mattan utomhus – som han själv klippte ända till bara för några år sedan – samlade han ofta vänner och bjöd på resultat av Evas enastående kokkonst. En gentleman med stil, en härlig musiker, en sann vän har lämnat oss. Vi saknar honom mycket.

Annons