Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Åke Thuresson, Östersund

Mammas älskade make, vår käre pappa, farfar och svärfar har hastigt lämnat oss i en ålder av 81 år.

Annons

Pappa föddes i Storåbränna, den plats han alltid återvände till och älskade att vara.

Han började sin arbetsbana med att jobba i skogen. Många gånger har vi barn fått höra berättelser om livet i skogskojan. Allt från håret som frös fast i väggen till fastkörningar med hästen och mamma som var där och kockade.

1955 träffade Åke sin livskamrat Barbro, vår mamma. De gifte sig 1960 i Ströms kyrka och hade sedan bröllopsfest i buan. Bröllopet och festen spelades in på film, den har vi tittat på många gånger tillsammans och det är ett fint minne för oss alla. Vi minns med glädje firandet av pappa och mammas 50-åriga bröllopsdag i buan, sommaren 2010. Pappa tyckte om när familjen träffades och åt gott tillsammans.

Efter bröllopet flyttade pappa och mamma till Börtnan, där blev de kvar i tio år. Under tiden så utbildade sig pappa både på Bäckedals folkhögskola, skogsskolan på Torsta och sedan Tekniska i Stockholm. Under åren i Börtnan kom Bosse och Björn till världen.

1970 gick flytten till Östersund och pappa började arbeta som arbetsledare och blev vidare platschef, arbetschef och sektionschef inom väg och anläggning. Genom åren bytte företaget namn och han var verksam inom Vägbolaget, Svenska väg AB, JCC och slutligen innan pension NCC.

Pappa älskade att resa, många gånger gavs det tillfällighet genom jobbet. Vi där hemma kunde alltid följa hans resor genom en stor karta där han ritade upp alla resmål. Det var alltid spännande att komma hem från skolan den dagen pappa kommit hem från en resa. Vardagsrummen var då fyllt med presenter till oss i familjen.

1975 föddes jag, Regina, pappas flicka. Det året köpte även pappa och mamma sin villa i Östersund. Huset med sjötomt var en härlig plats för pappa. Han älskade att gå ner och sitta vid sjön en fin dag, eller att kunna gå ut i garaget och greja med något motorfordon. Alltid något som lät, då trivdes han som bäst. Mamma och pappa bodde tillsammans i huset till för ett år sedan, då mamma flyttade till ett boende. Pappa var alltid mån om att mamma skulle ha det bra. Vi besökte henne ofta tillsammans.

Pappa tyckte om att vara i skogen. Jakt och hundar låg honom varmt om hjärtat. Hösten och harjakten var det han såg fram mot mest. Genom åren startade han Thurdrevets kennel och har haft många fina stövarkullar. Genom Biz, Bira och Ronja fick han till två dubbelchampion och en jaktchampion. Ronja, hans sista hund blev hans ögonsten och ett stort sällskap sedan mamma flyttade.

Många gånger har vi fått följa pappa ut i skogen. Antingen på jakt, bärplockning, fjällvandring, skoteråkning eller på djurspaning.

Många gånger tog pappa och mamma med oss ut på camping. Vi fick genom åren se Norges alla hörn och kanter och större delen av Sverige. Pappa själv upplevde resorna till Nordkap som bland det bästa han besökt, han beundrade platsen mycket.

Vi är många som kommer sakna honom, han gick ifrån oss allt för fort och lämnar ett stort tomrum bland barn, barnbarn, maka och vänner. Alla telefonsamtal dagligen för att kolla läget, sammankomster med familjen som betydde mycket för oss och pappa. Våra tre knackningar på bröstkorgen som betyder kompis. Pappa kommer vara otroligt saknad, men i fina minnen bevarad för alltid.

Familjen, genom Regina

Annons