Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Bengt-Åke Lundgren, Frösön

Då vi i dagarna fick budet om Bengt-Åke Lundgrens bortgång väcktes många minnen till liv från tiden då Bengt-Åke i sin krafts dagar verkade som skidskytteledare.

Annons

För oss som varit verksamma inom svenskt skidskytte under 1970-, 80- och 90-talen var det i det närmaste omöjligt att inte träffa på Bengt-Åke i olika skidskyttesammanhang. Han var ju främst ledare för Tullus SG skidskytte, men hade också olika landslagsuppdrag genom åren.

Utmärkande för Bengt-Åke var hans positiva förhållningsätt att hantera både utmaningar och problem. Ingenting var för honom omöjligt. Många var de, som då var utövande skidskyttar, som använde gevärsremmar och andra tillbehör som Bengt-Åke på ett snabbt och händigt sätt lät tillverka, inte sällan med hjälp av sina händiga arbetskollegor.

För Tullus SG stod Bengt-Åke för många idéer om den praktiska delen av verksamheten. Det kunde vara byggandet av skjutbana eller annat som rörde driften runt Tullus SG:s skidskyttar. Han tog till och med fram ett egentillverkat fallmål för skidskytte, som innebar att man direkt kunde se om det var träff eller bom, till skillnad från det som var standard då, det vill säga att skjuta på papptavlor för granskning efter tävling. Han var också flitig med kameran, varför många av oss har bilder i våra arkiv med Bengt-Åke som fotograf.

Så här nu mitt i vårt skidskyttes tävlingssäsong så konstaterar vi att Bengt-Åke med sitt driv, sin kreativitet och positivism, har stått för en bit av svenskt skidskyttes positiva utveckling, från en idrott i skuggorna med lite glans vart fjärde år när sporten uppmärksammats under OS, till att idag vara en av de populäraste idrotterna i tv med miljonpublik. Bengt-Åke var faktiskt en av de ledare som hårdast tryckte på för att kvinnor också skulle få utöva och tävla i skidskytte.

Våra tankar går naturligtvis också till den närmaste familjen som mist en make, en pappa, en farfar.

Ingemar Arwidson, generalsekreterare Svenska skidskytteförbundet

Björn Bettner, tidigare generalsekreterare Svenska skidskytteförbundet

Mer läsning

Annons