Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Birger Sandell, Brunflo

Älskade farfar har nu somnat in för gott i en hedersvärd ålder av 91 år.

Annons

Farfar föddes och växte upp i Stockholm, söder om söder som han alltid sa. Han fick uppleva en utveckling som inget av hans barnbarn och barnbarnsbarn kommer att få se.

Sveriges radio grundades samma år som farfar föddes och en av de första tv-apparaterna fick han vara med om. Dator införskaffades, mest för att spela spel på. Dagens telefoner fascinerade honom mycket. Varje gång jag eller någon annan tog en bild så fick vi en kommentar, oj vad det gått framåt.

Farfar var en nyfiken man som ville testa det mesta och som gillade att hålla igång minnet, vilket han gjorde in i det sista. Via tidningar och tv höll han sig uppdaterad inom såväl politik som sport. Farfar hann få vetskap om vem som vann USA-valet och att Stornorrland inte blev av. Hur detta påverkar samhället i stort och smått får han tyvärr inte veta.

Farfar var mycket engagerad inom politik, det kunde göra honom både glad och rosenrasande. Den utveckling som samhället har förändrats till uppskattades för det mesta, men ibland gjorde den honom besviken.

Det ideella arbetet låg honom varmt om hjärtat, att göra något för andra utan att ta betalt. En av alla de fina egenskaper som farfar hade. Ge men inte ta emot. Föreningslivet gillades, att engagera och få igång människor i sin omgivning.

Idéer delade farfar gärna med sig av. Ibland gick det igenom och ibland inte. Under de år som farfar bodde i Bräcke var han aktiv i olika föreningar, bland annat Lions. Till Bräcke flyttade familjen Sandell 1960, sonen Kjell var då nio år. Farfar började arbeta på AMU som yrkeslärare.

Den rastlöshet och nyfikenhet som farfar hade gjorde att han på 80-talet köpte hus i Spanien. De första pensionsåren spenderades vinterhalvåret i Spanien och sommaren i Sverige. Efter en tid flyttade farmor och farfar från Bräcke till Brunflo. Den kreativitet och arbetsvilja som farfar hade fick inte utlopp i ett radhus. Utanede blev nästa bostadsadress. Där renoverade farfar ett hus och som målades om i en färg som ingen kommer glömma. Farfar var en häftig man som gick sina egna vägar. Sista åren var han boende i Brunflo.

Tacksam och nöjd var farfar över det liv han levt. De sista åren fick han hjälp av hemtjänsten och sjukvården vilket han var mycket tacksam över.

Äntligen är farfar tillsammans med farmor, hans enda och stora kärlek. Ni kan nu återigen knacka i bordet med glasen och skåla! Farfar med sin favoritwhisky. Gissar att samtalen handlar om deras son Kjelle och hans fem barn och fem barnbarn. Farfar fick möjligheten och äran att uppleva både barnbarn och barnbarnsbarn. Vi har alla mer eller mindre av Sandell i oss. Farfar kommer att fortsätta leva genom oss. Men hans sätt att berätta roliga historier tar farfar med sig. Livsglädjen och att glädja andra har vi nog alla.

Farfar var in i det sista en seglivad och tjurskallig gubbe, precis som han själv sa. Han är redan otroligt saknad. En familjemedlem som inte går att ersätta, ingen som busar med oss alla.

Minnet finns kvar hos oss för alltid, älskade far, farfar och gammelfarfar. Han sörjs av son och sonhustru samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Camilla Sandell

Mer läsning

Annons